Mi lehet a probléma valódi oka?

Tisztelt doktor / doktornő! Körülbelül 8 éve diagnosztizáltak epilepsziával, 2 görcsroham után. Azóta a gyógyszeres kezelés teljesen tünetmentessé tett, ami a rohamokat illeti. Összesen kb. 4 rohamom volt. az utolsó úgy 4 éve. A probléma nem is ez, hanem, hogy közvetlen a legelső rohamom előtt kb. 10 perccel egy erős, kábult, tompa állapot lépett fel, ami azóta is folyamatosan tart, és ez nagyon zavar. A tünetei: Kábultság, bágyadtság, folyamatos fáradtság, aluszékonyság, kisebb, főleg rövidtávú memóriazavarok. Olyan állapotban vagyok folyamatosan, mint ha félálomban lennék, vagy valamiféle éber kómában. Ami teljesen biztos, hogy ez nem a szedett gyógyszer mellékhatása, mert ez már jóval bármilyen gyógyszer szedése előtt több mint 2 héttel jelentkezett. Ami furcsa, hogy egyik percről a másikra lépett fel, és azóta sem múlik el. A rohamokat ennek "segítségével" mindig előre érzem, mert ilyenkor ez a tompaság felerősödik, olyan szintre, hogy képtelen vagyok felfogni, hogy mi történik körülöttem. Ilyenkor olyan, mint ha a testem magától működne, és én csak belülről figyelném az eseményeket. Ez így megy pár percig, utána eszméletvesztés, és görcsroham. Legalább is eddig minden esetben így történt. A háziorvosom pajzsmirigyhormon problémára gyanakodott, de a vérkép negatív lett. A 3 havonta elvégzett EEG vizsgálatok sem szoktak mutatni semmi rendelleneset. Az első rohamom után készült agyi MR-en sem volt semmi szokatlan, de én mégis érzem, hogy valami nincs rendben, még ha ez kívülről nem is látszik rajtam. Közben a májfunkció vizsgálatok kimutatták, hogy Gilbert szindrómám is van, nem tudom, ennek lehet-e valami köze a dologhoz. Azóta voltam egy természetgyógyásznál, aki szerint bolygóideg gyulladás okozza a problémát. Lehetséges ez? Hogyan lehet meggyőződni róla, ha tényleg így van? És mit lehet ez ellen tenni? Ha nem az okozza, akkor mi lehet a baj? És hogy lehet, hogy egyik percről a másikra alakult ki ez az állapot, és azóta 8 év alatt sem múlt el?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza epilepszia témában

Tisztelt Érdeklődő!

A roham előtti jelenségek ugynevezett aurák: már ekkor megkezdődik a roham, egy bizonyos ideig még csak körülirt területen, majd ráterjed az egész agyra, ez a tudatveztéssel járó görcsroham. Sok beteg az aura alatt megtanulja leállitani a rohamot.

Hogy miért érzi Ön ezt állandóan, ez számomra is kérdés. Létezik ugynevezett nonconvulsiv roham, de az nem tarthat 8 évig.

Abbol, hogy 3 havonta történnek EEG vizsgálatai, negativ eredménnyel, arra következtetek, hogy az Őn neurológusa nem jártas az epilepsziánban, mivel ennek semmi értelme nincs, csak az adott kórház bevételeit növeli. Az Ön panaszait egy epilepszia centrumban dolgozó szakember kivizsgálja: rutin EEG mellett alvásmegvonás után alvásban készit EEG, vagy longterm (többnapos) EEG-t készit, és speciális, hozzáértő radiológus leletezi az MR-t. Ha a részletes, többnapos, akár kórházi tartozkodást igénylö kivizsgálás nem bizonyitja a panaszolt jelenségek epilepsziás eredetétét, akkor pszichiáterhez irányitja a beteget. A problémamegoldását soha sem tolja ki 3 hónapra! És a nagyrohamokat uraló Depakine mellés beállit más, fokális rohamokra is hatékony gyógyszert.

Az tanácsolom, sürgősen forduljon epilepszia szakrendelésre. Ha nem kap beutalót, akkor a zagyvaságokat beszélö természegyógyász helyett valamelyik epileptológus magánredelésére. A leirtak alapján sejtem, hogy a természegyógyásza nem orvos, ami az Ön esetében nagyon veszélyes.

A természetgyógyász hülyeségével kapcsolatos kérdéseit neki tegye fel, és kérje vissza a pénzét, mivel sikertelen a kezelése.

A Gilbert szindromának nincs köze a panaszolt jelenséghez.

Panasz-és rohammnetességet kivánok

dr. Kerekes Éva neurológus, epilepszia specialista, kisvárda

Kérdés: 2012. május 01., 22:01; Megválaszolva: 2012. május 02., 23:28
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Tovabbi teendo
Erős szúró, égő, bizsergő...
Agydaganat?
Lelet értékelése
Szédülés, imbolygás