Mit várhatok a kisfiamtól ezek után?

Érdeklődnék h a majdnem 3 éves kisfiam most volt agyi mri vizsgálaton mert koraszülött volt és mozgási viszamaradottsága van. a papirban ez szerepelt: A IV. kamra kp vonalban helyezkedik el és kpban tágult. A vermis inferior hypoplasiás. A cisterna magna cysticusan tágult. A III. kamra a kp. vonalban van, keskenyen ábrázolodik. Az oldalkamrák elűlső szarvai szintén norm. tágasságuak. A kamratest és az occipitalis szarv kp.fokban tágult, a kamrakontur egyenetlen. A corpus callossum teste a dorsalis harmadban keskenyen követhető. A periventricularis fehérállományban mk. oldalon a kamratestek és a trigonum mellett csikszerű, fokozott jelintenzitásu udvar figyelhető meg a T2 súlyozott felvételeken. Az elváltozás a T1 saquentián alacsony jelmenetet mutat, periventricularis lágyulásnak megfelel. Az agytörzsben kóros jelintenzitás nem található. szeretném tudni h ez után az eredmény után mire számithatok a kisfiam fejlődésében. nagyon értelmes gyerek, mindenre emlékszik, mindent tud, és elkezdett már kicsit beszélgetni és szavakat formálni a betűkböl. előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza koponya MR témában

Tisztelt Érdeklődő!

Nagyon örülök, hogy gyermeke jól fejlődik, ez minden bizonnyal a körültekintő orvosi tevékenységnek, a szülői gondoskodásnak és nagy szerencsének köszönhető.

Az, hogy mire számíthat, nem a koponya MR függvénye. Ez nagyon egyéni, és nem az MR-től, hanem a gyermektől, szüleitől, orvosaitól, gyógytornászoktól és gyógypedagógusoktól, pedagógusoktól függ. Az MR-n leírtak arra utalnak, hogy nehéz harcon vannak túl, mert a koraszülöttség következményeként megsérültek az agy azon területei, melyek ilyenkor gyakran sérülni szoktak, és következményesen a felszívódott agyállomány helyére "rátágult" az agykamrák egy része. De ha a kisfia most nagyon értelmes, mozgás-és beszédfejlődése zavartalan, akkor sikerült a fejlődését jó irányban terelni, és a sérült agyállomány feladatait átvették az ép területek. Úgyhogy most már nagyobb probléma talán nem várható, de feltétlenül szükséges, hogy gyermekneurológiai gondozás alatt álljanak. Ha kell, gyógytornászok, gyermekrehabilitációs szakemberek segítségét kell kérni. Én a ilyen kis betegeimet mindig gyógypedagógushoz irányítom így 3 évesen, hogy kiszűrjék, szükség van- e logopédiai, gyógypedagógiai fejlesztésre, mert ezt még óvodás kórban javasolt elkezdeni, hogy az iskolában a gyermek nem kerüljön hátrányba egy-egy finomabb részképessé-zavar miatt.

Sok sikert kívánok!

Kérdés: 2012. április 23., 15:48; Megválaszolva: 2012. április 24., 14:14
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Koponya MR vizsgálat eredménye
Szükséges CT vizsgálat?
Koponya MRI
Tovabbi teendo
Erős szúró, égő, bizsergő...