• Rosszullétek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Nő/Úr! A problémám a következő. Megpróbálom röviden, bár 12 éve tartó küszködésről van szó (most 21 éves vagyok). Azóta vannak a következő rohamaim: elkezdek zsibbadni, először a kezem, aztán az egész testemen végigmegy, de még az ínyemben is érzem. Furán látom a kezem és a lábam, tehát önmagam, mintha egy videón keresztül nézném, a látásom teljesen rossz lesz, részeket nem látok, beszűkül a látóterem, meg valahogy összekeverednek a dolgok, ezen kívül „sziporkázik” is a szemem, „különböző formákban villódzó fényeket” látok. Amikor nagyon kiborulok, akkor még a beszédem is zavart lesz, vagyis nem tudom a szavakat kimondani, csak halandzsázok. Amikor ezek lezajlanak, jön a rémes fej, de leginkább szemfájás. Ez szinte mindig csak akkor enyhül, ha hányok, vagy wc-re megyek. Se a gyerekorvosom anno, se a felnőttorvosom nem tudott mit kezdeni vele, elküldtek ilyen-olyan vizsgálatokra, (EEG, CT, EKG) de mivel egyik sem mutatott ki semmit, azt mondták, hogy nem tudnak mit kezdeni velem. Én rengeteget kutattam az interneten, és úgy gondolom pánikbetegségem van, (mivel legtöbbször stressz hatására jön ki, illetve már magam lovallom bele a rosszullétbe) de ez orvos által még nem lett kimondva. De azt is megfigyeltem, hogy tejes ételek fogyasztásakor is ez a fejfájás gyötör, egészem a wc-zésig, illetve a rosszullétek előtt is általában fogyasztottam tejes dolgot. A tejre gyanakvásomra elküldött a háziorvos hasi uh-ra, de ott se találtak semmit, és azt mondta, hogy ő mást nem tud kitalálni, hogyan lehetne ezt kivizsgálni. Már nagyon gondolkodom a pszichológiai kezelésen, mert már nem tudok, és nem is akarok így élni tovább, de először biztosra szeretném tudni, hogy nem testi okok miatt vannak ezek a rosszullétek. Doktor Nő/Úr mit javasol, mit tegyek? Nagyon hálás köszönettel, Judit

        WEBBeteg szakértő válasza a roszullét témában

        Az ideggyógyász válasza:

        Tisztelt Judit!

        Először is szeretném leszögezni, hogy nem tudom megmondani, hogy mi a baja. A leírtak alapján nem tartom kizárhatónak a ritkán előforduló un. szövődményes migrén lehetőségét, ami azt jelenti, hogy a migrénes fejfájást megelőző auratünetek, a szokásosnál súlyosabbak, átmeneti ideggyógyászati deficittel  (beszédzavar bénulás, szédülés stb.) járnak. Epilepsziás rosszullétek lehetősége sem zárható ki. Amennyiben korábban nem volt alvásmegvonásos EEG, ennek elvégzése javasolt ,bár ennek negativitása sem zárja ki egyértelműen az epilepszia lehetőségét. Végül, mivel ahogy írja, ez probléma erősen zavarja az életvitelét, illetve mivel ahogy írja ezek a rosszullétek végigkísérték a felnőtté válását, azaz az eredettől (testi vagy lelki) függetlenül befolyásolták az életét így, azt hogy pszichológussal beszéljen a betegségéről indokoltnak érzem.

        Tisztelettel:  Dr. Siró Péter

        A pszichiáter válasza:

        Tisztelt Kérdező, Kedves Judit!

        Mindenképpen érdekessé teszi problémáját, hogy 21-12=9 évesen jelentkeztek
        a tünetei először, amik azóta is fennállnak. A pánik zavar nem gyermekkori
        betegség, inkább a 20-as életévekben szokott jelentkezni.
        A leírása alapján látatlanban én inkább migraine-es rohamokra gondolnék, a
        fejfájása, a leírt látásproblémái, és a hasi panaszok is részei lehetnek
        ennek. A pubertás előtti kezdet ugyancsak erősíti a gyanút.

        Szorongásos tünetek soraiból érezhetőn már kialakultak mindehhez, így
        pszichiáter és neurológus is illetékes lehet az ön személyes
        kivizsgálásában és terápiája kialakításában, de az alapprobléma inkább
        neurológiai. Migraine ellen speciális gyógyszerek léteznek, így ha
        "élőben" is beigazolódik a gyanúm, jó esély van panaszai érdemi
        javítására.

        Jó egészséget kívánva:  Dr. Dinya Zoltán 

         

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-07-14 22:38:07; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 08:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés