• Forgó szédülés - mi állhat a tünetek hátterében?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő/úr! Tegnap voltam kínai enegetizáló akupresszúrás masszázson, mely közben kicsit megszédültem. Hajnal 2-kor a bal oldalamon aludtam, lehet, hogy a párna megnyomta a nyakam, de bal oldali forgó jellegű szédülésem volt (elég erős), menni is alig tudtam, csak dülöngéltem. Izomlázam van mindenütt (gondolom a masszázs miatt). Próbáltam átfeküdni a jobb oldalamra, a szédülésem is jobb lett. Bementem dolgozni, de még imbolygok, ha megnyomom bal oldalamon a nyakam, vállam bizonyos pontokon, akkor szédülök újra. Megrémiszt ez az egész. A fejemen bal oldalon legfelülre is kisugárzik egy ponton a fájdalom, mikor szédülök, akkor bizsereg is. Tegnap megjött a menstruációm is, front is van. Ezek is hozzájárulhatnak ehhez? Voltam régebben otoneurológián, mert BPPV-m volt, de ott a fülben nem találtak semmi rendellenességet, azt mondták a stressztől van. 3-4 éve voltam jobb oldali fülzúgás miatt agyi CT-n, MR-en - különösebbet nem találtak. Voltam doppler nyaki ér vizsgálaton. Ott megállapították, hogy a jobb oldali nyaki ütőerem fele akkora mint a bal odlali. Sokat fáj a hátam, a nyakam. Igyekszem tornáztatni. Időnként van járásbizonytalanságom, mintha el akarnék dőlni oldalra. Akadozónak érzem a lábaimat, de ezt mások nem látják, legalábbis nem feltünő. A Rheumatológián azt mondták, hogy szerintük idegesség miatt van. Ön szerint mi állhat a tünetek hátterében? Meg kell-e ijednem? Mit tegyek? Köszönettel: Nóra

        Dr. Kerekes Éva válasza a szédülés témában

        Kedves Nóra! Bár alapszabály, hogy látatlanban nem állítunk fel diagnózist, mégis meg szeretném nyugtatni néhány szóval, mert úgy gondolom, hogy nincs nagyobb baj. Az, hogy ilyen fiatalon ilyen sok vizsgálaton esett át, negativ eredménnyel, arra utal, hogy szorongásszintje magas lehet, és valószínűleg pánik szerűen fél a betegségektől. Van-e helye az életében derűs perceknek, el tudja-e egy kicsit magát engedni? Nem ismerem a lényegét a kínai energetizáló akupresszúrás masszázsnak, de az orvosi masszázsnál gyakran fordul elő, hogy a kezelés mellett kiújulnak a beteg panaszai, ami nem jelent rosszat, hanem azt jelzi, hogy a beteg szervezete reagál a kezelésre. Én úgy gondolom, a természetgyógyászoknak igaza van abban, hogy a feszültségeink a nyaki izmok feszülésével csapódnak le, ennek masszázzsal való feloldása gyakran fájdalmas. A menstruációval együtt járó női hormonok ingadozása tipikusan féloldali fejfájást és szédülést okoz. A nyaki erek aszimmetriájának klinikai jelentősége nincs, bár elméletben okozhat jóindulatú szédülést ( BPPV jellegű tüneteket). Úgyhogy Önnél most minden összejött, és ha jó a masszőr, akkor lehet, hogy sikerült egy naki porckorongot kimozdítani a helyéről, az okozza a heveny panaszait. Az, hogy az ember rosszul érzi magát, nem jelenti azt, hogy baj van, állapota hamarosan rendeződhet. Szerintem az ilyen masszázs helyett válasszon inkább egy wellness hétvégét, egy bécsi shoppingolást, vagy bármi olyasmit, ami örömet okoz. Hiszen Ön nem egy beteg ember, hanem csak túlterhelt fiatal. Remélem, sikerült megnyugtatnom! Ha mégsem, és a panaszai tartósan fennállnak, nos, akkor forduljon háziorvosához vagy neurológushoz.


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva

        Kérdés: 2012. március 13., 08:00; Megválaszolva: 2012. március 16., 16:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: