• MR Vizsgálat eredményében tudnak segíteni?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jónapot Kívánok! Azzal a kéréssel fordulok önökhöz hogy édesapám (60éves)most volt ilyen MR vizsgálaton, és nem nagyon kaptunk rá magyarázatot mit is jelent az eredménye.Szeretném ha segítenének! Már hónapok óta gyenge nagyon, van mikor annyira hogy nem tud felkelni az ágyból, vagy megborotválkozik és abban már elfárad.Van mikor délelőtt jól van van mikor délután már nem. Szed rá depresszáns gyógyszereket is.De nem javult az állapota ezért mentünk el vele ilyen MR vizsgálatra. Eredmény: A külső és belső liquortér normális tágasságú, középvonal szabályos. Intravranialisan az oldalkamra mellett és felett egy elszórtan egy-két apró kb. 3-4mm nagyságú T2 és FLAIR felvételen jelintenzív területek ábrázolódnak, melyek demyelinisations jellegű folyamatnak, vascularis laesiónak felelhet meg. Intracranialisan egyéb kórós eltérés nem észlelhető. Vélemény: Demyelinisations jellegű folyamat, mely vascularis laesiónak felel. Kérem ha tudnak segitsenek mit jelent ez pontosan! Üdv.

        Dr. Laki András válasza a koponya MR témában

        Tisztelt Kérdező! A néhány, pár mm-es, az említett típusú felvételeken magas jelintenzitást mutató területek valószínűleg valamikor régebben fellépett helyi keringészavar következményei lehetnek. Ezt jelenti a vascularis laesio, ahogy a leletben is leírják. A demyelinizáció azt jelenti, hogy azokon a területeken az idegrostok szigetelő burka károsodott, ez számos okból létrejöhet, többek között keringészavartól is. Ezek mérete, elhelyezkedése utal a lehetséges okra, a helyi véráramlás zavarra. Én nem tartom valószínűnek, hogy ezek okozzák az édesapjának ezt az állapotát, de erre csak a kórtörténet részletes megismerése és részletes vizsgálat adhat igazán választ. A gyengeség, fáradtság nagyon sokféle okot rejthet, szervi és lelki eredet egyaránt szóba jöhet. Lehet tényleg depresszió következménye, ha már más okokat kizártak, ez esetben felmerül hogy az adott gyógyszer nem elégséges. Emellett számos belgyógyászati és ideggyógyászati betegség is okozhat gyengeséget. Így a távolból, ilyen kevés adatból nem lehet diagnózist mondani, de részletes laborvizsgálatok mindenképpen javasolhatók, felmerülhet még többek között a myasthenia gravis nevű immunbetegség is, mely súlyos izomgyengeséggel járhat. Belgyógyásszal és ideggyógyásszal is konzultációt javasolnék.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. február 29., 17:43; Megválaszolva: 2012. március 03., 18:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: