• Meningeoma, grade1

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelettel kérném az önök segítségét.! A férjemet 2011 05 18-án műtötték. Meningeomával.Epilepsziás rohammal jelentkezett nála az egész. Sajnos még mindig vannak enyhe epilepsziás rohamai a műtét után is. Lehet, hogy az epilepszia megmarad nála? Mikroszkópos leírásban ez szerepel:A HE-festett metszetben kp.sejt-, és érdús tumor szövet látszik a környező kötőszövetek infiltrálva. A tumor sejtek vonultak ill.koncentrikus szerkezetű fészkeket alkotnak, kissé megnyúltak, a sejtmagok kp. chromatin tartalmúak, elvétve egy-egy mitosissal. A Ki67 a szokásosnál magasabb, 6%-os prolifeariv aktivitást jelez. A sejtmagokban pseudoinclusiok is megfigyelhetők. A tumor sejtek EMA immunpozitivak. A tumorszövetet keskeny kötőszövetes zónák tagolják, a tumorerek általában vaskosfalúak, több helyütt lymphoplasmocytoid infiltráció látszik perivascularisan.Vélemény:A vizsgált anyagban látható meningeomában észlelt, szokásosnál magasabb proliferativ aktivitás miatt szorosabb klinikai követés ajánlott.Nem igazán vagyunk vele tisztában, hogy itt miről is van szó.Kérem segítsenek megérteni lefordítani, hogy mit jelent ez nekünk.Gyógyszereit szedi.Kell e pánikba esnünk és valamerre elindulnunk, hogy nehogy később nagyobb legyen a baj.Tisztelettel köszönöm válaszukat.

        Dr. Kerekes Éva válasza a epilepszia témában

        Tisztelt Érdeklődő! Nem tudom, hogy antiepileptikumokat (Tegretol, Frizium) epileptológus írta-e fel, vagy idegsebész. Ha az utóbbi, feltétlenül forduljanak minnél hamarabb egy epilepsziában jártas neurológushoz, vagy epilepszia szakrendelésre, hogy a férje gyógyszerszedés mellett rohammentessé váljon, mert ez nagyon fontos a jövője szempontjából. Ha sikerül rohammentessé tenni legalább 2 évig, és a daganat sem újul ki, akkor akár meg is gyógyulhat az epilepsziája, de pontosabb prognózist csak a férjét gondozó epileptológus (epilepsziában jártas neurológus) mondhat Önöknek. A szövettan jóindulatú agyburokdaganatot jelől, ami általában nem szokot kiújulni, meggyógyul, majd 2-3 év rohammentességet biztosító gyógyszerszedés árán meggyógyulhat a meningeoma által okozott epielpszia is. De a rendkívül precíz szövettani vélemény néhány olyan sejtet is leír, ami felveti az estleges kiújúlás lehetőségét, ezért szorosabb utánkövetést javasolt a neurológusnak vagy/és idegsebésznek. Ez azt jelenti, hogy bizonyos időközönként szükség lehet ismételt koponya CT vagy MR vizsgálatokra, hogy egy esetleges kiujúlás esetében még időben tudjanak lépni. De azért ez egy jóindulatú daganat, ezért a férje az előírt ellenőrzések közt nyugodtan élheti az életét és dolgozhat is, amennyiben sikerült rohammentességet elérni. Ne nyugodjanak bele a kisebb rohamokba, mert ezek meggátolják a gyógyulást. Az Önök által szedett 2 gyógyszer mellett van még vagy 12, ami ki kell próbálni, ha nem sikerül az eddig szedettekkel rohammentességet elérni. Az, hogy melyik gyógyszer válik be egy-egy betegnél, nagyon egyéni, ezért érdemes epilepsziában jártas neurológus segítségét kérni. Minden beállított gyógyszernek megvan a minimálisan hatékony adagja, de ha a beteg rohamozik, akkor fokozatosan fel kell emelni az adagot a maximálisan tolerálható mennyíségig, mert gyakran csak a nagyon magas adag mellett válik rohammentessé a beteg. Egy jól képzett epileptológus tehát nem váltja azonnal le a gyógyszert, hanem fokozatosan emeli az adagját, kihasználva mindegyik már szedett gyógyszer maximális lehetőségét. Ha ez nem válik be, akkor beépítjük a második, majd ha kell, a harmadik gyógyszert. Ha sikerül elérni a rohammentességet 2-3 gyógyszer mellett, 2-3 hónap múlva meg lehet próbálni leépíteni az első gyógyszert, hgy minimalizáljuk a szedett gyógyszereket. Akkor járnak jól, ha egy epiletológus gondozza a férje epilepsziáját, és ő végzi a daganat utánkövetését is, természetesen betartva az idegsebész által előírt kontroll vizsgálatokat. Teljes gyógyulást és rohammentességet kívánok! Dr.Kerekes Éva neurológus és gyermekneurológus szakorvos, Kisvárda.


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva

        Kérdés: 2012. február 29., 10:24; Megválaszolva: 2012. március 03., 10:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: