• agyi érgörcs

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktor nő-ur! Férjem a munkahelyén rosszul lett, ami szédüléssel, forgo jellegüvel, majd hányással társult.Bevitték a korházba, ahol agyérgörcsre gyanakodtak. Elvégezték a ct, és vérvizsgálatot, utánna infuziot kapott. A rosszulléte kb, két ora hosszat tartott. A korházbol eljött, és jelentkezett a helyileg tartozo korház sürgösségi osztályán, ahol megnézték a leleteit, és azt mondták, hogy ez nem lehetett agyérgörcs mert ebböl két orán bellül nem lehet kigyogyulni, most még egy mr vizsgálatra írták elő. Az lenne a kérdésem, hogy ez kimutathato-e vizsgálatokkal? És gyogyíthato-e, ez a betegség? Köszönettel

        Dr. Kerekes Éva válasza a neurológia témában

        Tisztelt Érdeklődő! Az agyérgörcs kifejezés nem egzakt, nem minden orvos ért ugyanazt ez alatt a kifejezés alatt. A területileg illetékes kórházban valószínüleg a stroke-ra utaltak azzal, hogy a férje állapota nem rendeződött volna 2 óra alatt. Nem tudom, neurológus látta-e el a sürgősségi osztályon, mert ezeknek a betegségeknek a diagnosztikájában csakis a neurológus szakorvos a kompetens szakember. Más betegségek is okozhatnak forgó jellegű szédülést és hányást, pld. a Meniere tünetegyüttes, belső fül betegségei, nyaki porckorongsérv. De az agyérgörcs TIA nevű változata valóban tünetmentessé válhat néhány órán belül. Azért jegyezték elő a férjét MR-re, mert valóban előfordulhat olyan apróbb keringési zavar, ami csak később és csak MR-en látható.Ebben az esetben a betegség karban tartható, a másodlagos megelőzés általában hatékony. Ha az MR, valamint a carotis erek doppler vizsgálata és kardiológiai UH vizsgálat nem mutat eltérés, akkor múló rosszulléte volt, és további rosszabbodás nem várható. Forduljanak bizalommal neurológusukhoz, ő majd részletesen tájékoztatja a leletekről és a prognózísről is. Dr. Kerekes Éva neurológus és gyermekneurológus szakorvos, Kisvárda.


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva

        Kérdés: 2012. február 28., 13:00; Megválaszolva: 2012. február 29., 22:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! 28 éves normál testalkatú férfi vagyok. A tüneteim 1 hete kezdődtek. Úgy ébredtem, hogy mindkét lábamban az izmok nagyon kötöttek, feszültek voltak. Terhelésre (lépcsőzés) hamar égni kezdenek és néha enyhe remegést is...