Encephalitis okozta hallásvesztés

Érdeklődnék, hogy milyen (ha egyáltalán van) megoldás létezik az olyan hallásvesztésre, amikor nem a fülben van a probléma, hanem az agy nem továbbítja/nem értelmezi a hangokat. Két éves korban encephalitis következményeként alakult ki a siketségem, akkor csak egy olyan műtétet tudtak megoldásként javasolni, aminek 50% a túlélési esélye. Kíváncsi lennék, hogy mennyit változott ez a százalék, lett-e azóta más megoldás, amiről nem tudok. Tájékoztatását köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza a encephalitis témában

Tisztelt érdeklődő! A hallásvesztés az encephalitisek nem jellemző szövődménye, inkább a strepotomycin nevü antibiotikum okoz halláskárosodást, amit gyakran alkalmaztak súlyos fertőzéseknél. Az encephalitis gyulladás, nem műtéttel kezeljük. Ha a hallásért felelős halántéklebenyt érinti, akkor sem gondolom, hogy egy műtét javitaná a hallást. Viszont a hallóideg sérülésénel ültetnek be implantátunokat a fülbe, tudomásom szerint ez a műtét nem veszélyes, de nem az agyat műtik. Jelenleg is magas a halálozás és a rokkantság az encepahilitiszek következtében, de sokkal jobbak az esélyek a korszerű kezelés mellett, mint 20 évvel ezelőtt, de ez a betegség nem igényel műtéti beavatkozást. Kivétel, hogyha következményként olyan ugynevezett temporális epilepszia alakul ki, ami nem reagál gyógyszerekre. Ekkor jöhet szóba az érintett halántéklebeny teljes vagy részleges eltávolítása, de ez nem javitja a hallást.

Kérdés: 2012. február 19., 22:41; Megválaszolva: 2012. február 21., 22:04
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Bfs?
Szédülés MRI lelet
fejfájás
fej felszínének fájdalma
Aneurysma gyanú