• Epilepszia, idegi eredetű betegség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr/nő, van egy problémám. Az egész kb 5 évvel ezelőtt kezdődött, a feleségem figyelt fel rá először, mert éjszaka, álmomban nyeldestem, csámcsogtam és rángatóztam, de én az egészre nem emlékeztem.Később nappal is előfordult, hogy rövid időre (néhány másodpercre, esetleg percre) kiesett az emlékezetem, nem tudtam magamról, és utána olyan zavart voltam, nem tudtam, hogy mi van, milyen nap van, hány óra, meg ilyenek. Az ideggyógyász epilepsziára gyanakodott, elküldött EEG, MRI, CT, alvás közbeni EEG vizsgálatokra, de mindnek negatív lett az eredménye. Azt mondta, valószínűleg idegi alapon van az egész. Ajánlotta, hogy abszolút ne fogyasszak alkoholt (azelőtt is csak alkalom szerűen ittam néha). Nem dohányzom. Kávét szoktam inni, naponta néha 4-5 csészével is, ez lehet sok? Azóta szedek nyugtató (RIVOTRIL, azelőtt pedig DIAZEPAN) gyógyszert. Ezenkívül még van egy másik problémám is: szokott fájni a jobb oldalamon (epe tájékán), és elég gyakran kell mennem nagy WC -re, többnyire nincs hasmenésem, csak gyakran kell mennem. Ezzel is voltam kivizsgáláson, Helicobaktériumot állapítottak meg, és gyulladást. Szedek rá Omeprazol nevű gyógyszert, ezt is rendszeresen, már hosszabb ideje. Már egy jó ideje nem voltak ezek a pillanatnyi kiesések, időzavarok, de újabban megint jelentkeztek. Van, hogy naponta többször is előfordul, aztán néhány napig megint teljesen jól vagyok. Megfigyeltem, hogy többnyire akkor fordulnak elő, amikor valamiért idegesebb vagyok, valamivel felzaklatnak. És azt is megfigyeltem, legalábbis szerintem van összefüggés ezek között a kiesések, időzavarok, és a jobb oldalamban érzett fájdalom, gyakrabbi WC-re járás között. Orvosomnak mondtam ezt, szerinte a kettő nem függhet össze, ő még nem hallott ilyenről. Mit tegyek? MI a betegségem? Kihez forduljak vele, milyen orvoshoz, mi erre a gyógymód? Mitől lehet az egész? Van, hogy több hónapig nincs semmi bajom, de most, az utóbbi időben megint gyakrabban előfordul, van, hogy naponta többször is. Kérem segítsenek! Válaszukat előre is köszönöm!

        Dr. Kalóczkai Andrea válasza a epilepszia témában

        Kedves Kérdező! A rosszullétei epilepsziás rohamok, úgy nevezett összetett parcialis rohamok. Ez akkor is lehetséges, ha minden vizsgálati lelete jó eredményt mutat. Az epilepszia betegség diagnózisát a rosszullétek lezajlása alapján lehet megállapítani. Első kezelési javaslatként carbamazepin hatóanyag tartalmú gyógyszert kellene szednie. A rohamok a stressz esetén gyakrabban vannak. Stressz esetén a gyakoribb WC-re menés is érthető. A két betegség nem függ össze, csak a kiváltó ok azonos. Amennyiben Helicobakter fertőzése van, úgy erős és speciális antibiotikum kúrával ezeket a baktériumokat ki lehet irtani, és Ön meggyógyulhat a gyomor- bélrendszeri betegségéből. Ez utóbbival belgyógyászhoz, ezen belül gasztroenterológushoz kell fordulnia. A rohamok miatt pedig epileptológushoz, akik alapvetően neurológusok.


        Dr. Kalóczkai Andrea
        Ideg- és lélekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Kalóczkai Andrea

        Kérdés: 2012. február 19., 21:43; Megválaszolva: 2012. február 23., 01:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: