• laborérték

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Madopar gyógyszer szedése milyen labor eredményt befolyásol? Van-e olyan véralvadásgátló gyógyszer, amelyet nemrég gyomorfekélyen átesett beteg is szedhet. Köszönettel: Hermann Lászlóné

        Dr. Kerekes Éva válasza a laboreredmény témában

        Tisztelt Érdeklődő! A közel 40 éve használt Madopar szedése mellett nem szoktunk labor ellenőrzést végezni. Olvastam a használati utasításban, hogy bizonyos laboreredményeket befolyásolhat, de a gyakorlatban nem befolyásol semmit, legalábbis semmi a beteg számára lényegeset. Az Ön által szedett clopidogrel azon vérlemezke-összetapadást gátló gyógyszerek közé tartozik, amit többek közt akkor kell felírni az olcsóbb salycilsav helyett, ha a betegnek vérző gyomorfekélye van. Mivel ezek a gyógyszerek alaphatásuknál fogva növelik a vérzékenységet ( így tudják gátolni a trombozist), így mindegyikük használati utasításában szerepel az, hogy friss gyomorfekélynél nem adható. A clopidogrelt általában igen komoly okok miatt írjuk fel (ismételt agylágyulás vagy szívinfarktus megelőzése), mindegyik szakorvos alaposan megfontolja a lehetséges mellékhatásokat, és figyelembe veszi azt, hogy a gyógyszerrel fokozott vérzésveszélyt okoz a betegnek.Ilyenkor mérlegeljük, mi a kevésbé ártalmas: hogy a beteg meghal ismételt szívinfarktusban, vagy lebénul és ágyban marad, vagy hogy lesz egy kisebb gyomor vagy nyálkahártya vérzése, ami általában nem életveszélyes, nem okoz rokkantságot és jól kezelhető. Ezeket a szakmai előírásokat az Egészségügyi Minisztérium által kibocsátott protokollok szabályozzák. Ha a szakma szabályai szerint felírt clopidogrel vérzést okoz egy gyomorfekélynél, ott nem lehet sikeresen perelni az orvost, ha viszont egy lezajlott cerebrovasculáris vagy kardiális esemény után másodlagos megelőzés céljából nem javasolják meg a vérlemezke-összetapadást gátló gyógyszer szedését ( salycilsav vagy clopidogrel), és betegnél bekövetkezik az inkarktus, akor az orvos sikeresen perelhető. Mellékhatásmentes gyógyszerszedést kívánok!


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. február 14., 08:20; Megválaszolva: 2012. február 16., 13:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: