• Fülzugás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Nő/Kedves Doktor Úr! Először is elnézést kérek ha levelem kicsit hosszadalmas lesz, de igyekszem rövidre "fognom" magam. Tavaly júniusban elmentem a fülészetre, ugyan is egyensúly problémám, fülzugásóm volt. Azonkívül időnként kiment a lábamból az erő, közben a jobb fülemben betonkeverőhöz hasonló zörgést hallottam, ami kb. 2-3 perc alatt elmúlt. Ezt még el is viseltem pár hónapig, de aztán ennek a tünetnek a kísérő jelensége lett, hogy ilyenkor az ájulás kerülgetett, melegség érzés töltött el, és megmagyarázhatatlan érzés kerített hatalmába. Alapjában véve pánikbeteg vagyok, pontosabban állandóan egy agyi sérüléstől, a strok-tól félek. Ezért is mentem el, mert aggódtam. A fülészetről elküldtek vizsgálatokra, amelyeket éppen csütörtökön fejeztem be. Kicsit röhej, de tényleg ennyi idő kellett hozzá az időpontok miatt. Leírom sorba a vizsgálatok eredményét: hallás - kicsi nagyot hallás a jobb fülben szemészet - semmi különös, szemüveg viselés. DIAGNÓZIS: Hypermetropia, Presbyopia, Fülzugás idegosztály - ANAMNÉZIS: FOG írányítja, ko.-i hypacusis igazolódott. DIAGNÓZIS: egyéb, perifériás eredetű szédülés. Egyensúly vizsgálat: Kp. foku agytörzsi vezetési zavar. Enyhe bal oldali perifériás vestibuláris hypaesthesia. Ezekkel a papírokkal visszamentem a fülészetre, ahol az orvos Nootropilt írt fel, 2X1200 mg-ot. Ha esetleg nagyon szédülnék, vagy hányingerem lenne, akkor szedjek hozzá Betaserc-et 2X24 mg-ot. Ez tehát a diagnózisom, amit majd 1 év alatt állapítottak meg. Közben ez a betonkeverő zúgás megszűnt a fülembe, most állandóan zug, cseng, vagy csak úgy nyomás keletkezik benne. Időnként előfordul hogy kimegy az erő a lábamból, olyankor le kell ülnöm. Néha szédülök, és neki megyek dolgoknak. Arra lennék kíváncsi, hogy tényleg elég a gyógyszer, vagy további vizsgálat is szükséges? Félek minden agyi betegségtől, ezért kérek tanácsot, véleményt. Válaszát köszönöm szépen. Üdvözlettel: Eszter

        Dr. Kalóczkai Andrea válasza a szédülés témában

        Kedves Kérdező! A vizsgálatok elvégzése fontos volt. Kérdésem, hogy történt e agyi CT és carotis/nyaki UH vizsgálat? Ez akkor is elfogadható, ha 2 éven belül volt. Amennyiben ezek nem igazolnak nagyobb bajt, nyugodt lehet a felöl, hogy panaszai mögött agyi keringési probléma áll fenn, ami főként a kisebb ereket érinti. A fülzúgás, mint tünet nagyon gyakori. Ennek visszaforditására nem sokat tud tenni az orvostudomány. Ahogy látom, megfelelő gyógyszereket szed, amelyek a tudomány mai állása szerint kivédik a további következményeket. Jó lenne azon is elgondolkodni, hogy miért fél ennyire a stroke-tól. Ha egyedül él, keresse meg azokat a megoldásokat, amik biztonságát növelik (pl. a szomszédokkal/családdal való megegyezés baj esetére, vagy olyan elektronikus riasztó rendszer, ami az ön kezén van felcsatolva, mint egy óra, és egy központba jelez, ha ön rosszul lenne). A félelem csak ront a problémákon. Beszéljen szorongásairól az Önt pánik betegséggel kezelő orvossal is.


        Kérdés: 2012. február 12., 21:33; Megválaszolva: 2012. február 15., 06:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: