ENG vizsgálat

Jó napot kivánok.Én járási nehézségekkel küzdök, nagyon boltozatos a lábam, ezért felkerestünk egy orvost aki, ENG vizsgálatra küldött, azt mondta, hogy HNSM gyanú.Nagyon szépen kérem részletezni, hogy mit is jelent és, hogy gyógyithato-e,? mik lehetnek a következmények? küszönöm szépen

Dr. Kerekes Éva válasza ENG témában

Kedves Érdeklődő!

A betegségeddel kapcsolatban részletes tájékoztatást, prognózist a kezelőorvosod tud mondani, ha a gyanúját kizárja vagy igazolja. Kérlek, kérj őszinte felvilágosítást annak ellenére, hogy kiskorú vagy.

Én leírom, hogy mi a HNSM tankönyvi leírása, ami nem jelenti azt, hogy Neked ez a betegséged van!

A HNSM (hereditaer motoros sensoros neuropathia) egy veleszületett genetikai betegségcsoport, 75%-ban öröklődik. 7 formája van (ez a kivizsgálás során derül ki, hogy melyik forma,. és hogy ez-e a betegséged) . Azok a formák, melyek 14 évesen kezdődnek, lassúbb lefolyásuak, mint a korábban kezdődők. A lábak, később a karok idegeit támadja meg, az izomzat elvékonyodik és a láb deformálódik, a járás egyre nehezebbé válik. Az értelem ezeknél a betegségeknél nem sérül.

Ha ennek a betegségenk a gyanúja merül fel, a kivizsgálás évekig eltarthat. Mindenképpen tanulj jól, mert csak értelmiségi/ számitógépes foglalkozást kell választanod, általános gimnáziumban érdemes tanulnod, hogy a pályaválasztási kényszer kitolódjon addigra, mire pontos diagnózist és prognózist tudnak miondani a neurológusaid. A betegség romlását lehet gyógytornával és fizikoterápával lassítani, de érdemleges oki kezelése még nincs ennek a betegségcsoportnak.

Válaszoltam arra, amit kérdeztél, de

azt, hogy személyre szabottan neked mi a bajod, látatlanban nem tudom megmondani. Ennek a betegségcsoportnak a legkiválóbb szakemberei a budapesti Heim Pál Kórházban, a pécsi Gyermekklinika Neurológiai részlegén és a Szegedi Orvostudományi Egyetem Neurológiai klinilkán dolgoznak.

Sok sikert és tünetmentességet kívánok!

Kérdés: 2012. február 09., 08:29; Megválaszolva: 2012. február 10., 11:30
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
ENG vizsgálat
Üdvözlom. 2 honappal ezelott zsibbadt a bal lábam szára. Az ideggyogyasz beutalt elektrofiziologiai laborba ENG vizsgalatra. Nagyon kellemetlen volt es...
ENG lelet
Tisztelettel.Eng eredményem kétoldali carpalis alagút szindróma.motoros axonalis polyneuropathia jelei. An.medinusok distalis motoros és sensoros...
ENG vizsgálat eredménye
Jó napot! Bal karom éjszaka zsibbad, mostanában már napközben is.ENG vizsgálatot végeztek rajtam, és az eredményre lennék kiváncsi, hogy ezek a...
ENG
Nagyon szépen koszönöm a válaszát előző kérdésemre.ENG vizsgálatot javasolt, ezt nem ismerem. Milyen vizsgálat ez pontosan? Lehet hogy maradandó...
láb érzéketéensége
Kedves Bessenyei Doktornő! Köszönöm szépen a választ. MR ill. CT vizsgálatok történtek, milyen gyakran szükséges megismételni? Az említett...