• ENG vizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Jó napot kivánok.Én járási nehézségekkel küzdök, nagyon boltozatos a lábam, ezért felkerestünk egy orvost aki, ENG vizsgálatra küldött, azt mondta, hogy HNSM gyanú.Nagyon szépen kérem részletezni, hogy mit is jelent és, hogy gyógyithato-e,? mik lehetnek a következmények? küszönöm szépen

        Dr. Kerekes Éva válasza a ENG témában

        Kedves Érdeklődő! A betegségeddel kapcsolatban részletes tájékoztatást, prognózist a kezelőorvosod tud mondani, ha a gyanúját kizárja vagy igazolja. Kérlek, kérj őszinte felvilágosítást annak ellenére, hogy kiskorú vagy. Én leírom, hogy mi a HNSM tankönyvi leírása, ami nem jelenti azt, hogy Neked ez a betegséged van! A HNSM ( hereditaer motoros sensoros neuropathia) egy veleszületett genetikai betegségcsoport, 75%-ban öröklődik. 7 formája van (ez a kivizsgálás során derül ki, hogy melyik forma,. és hogy ez-e a betegséged). Azok a formák, melyek 14 évesen kezdődnek, lassúbb lefolyásuak, mint a korábban kezdődők. A lábak, később a karok idegeit támadja meg, az izomzat elvékonyodik és a láb deformálódik, a járás egyre nehezebbé válik. Az értelem ezeknél a betegségeknél nem sérül. Ha ennek a betegségenk a gyanúja merül fel, a kivizsgálás évekig eltarthat. Mindenképpen tanulj jól, mert csak értelmiségi/ számitógépes foglalkozást kell választanod, általános gimnáziumban érdemes tanulnod, hogy a pályaválasztási kényszer kitolódjon addigra, mire pontos diagnózist és prognózist tudnak miondani a neurológusaid. A betegség romlását lehet gyógytornával és fizikoterápával lassítani, de érdemleges oki kezelése még nincs ennek a betegségcsoportnak. Válaszoltam arra, amit kérdeztél, de azt, hogy személyre szabottan neked mi a bajod, látatlanban nem tudom megmondani. Ennek a betegségcsoportnak a legkiválóbb szakemberei a budapesti Heim Pál Kórházban, a pécsi Gyermekklinika Neurológiai részlegén és a Szegedi Orvostudományi Egyetem Neurológiai klinilkán dolgoznak. Sok sikert és tünetmentességet kívánok!


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva

        Kérdés: 2012. február 09., 08:29; Megválaszolva: 2012. február 10., 11:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: