• Időskori érelmeszesedés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Édesanyámmal kapcsolatosan szeretnék kérdezni, betegségeit a zárójelentésben mellékelem. A kórházi kezelés óta sajnos rosszabb lett az állapota, a feledékenység és a beszédzavar mellé sajnos jelentkezett régebben ritkábban, most már mindennaposak az éjszakai hallucinációi. Embereket lát az ágya körül, elmondása szerint nem szólnak hozzá, csak ő beszél velük, hogy mit keresnek itt. Eléggé felzaklatja, fél egyedül lenni(főleg a rosszulléte óta, mert akkor egyedül volt) Unokahúgom orvos, volt nálunk és azt ajánlotta, hogy beszéljem meg a háziorvossal, hogy írja fel neki a Haloperidol cseppet(este10 csepp) és a Tiapridált 1/2-1/2-1 tablettát. A háziorvos ettől teljesen elzárkózott, azt mondta ezt csak fekvő betegeknek szokták adni súlyosabb állapotban, mert teljesen lenyomja. Elismert rokon orvosom állítja, hogy ez kicsit stabilizálná állapotát. Ő fel is írná, csak így nem merem adni. Ráadásul a tájékoztatóban azt írja, hogy keringési betegségben és bétablokkolók szedésénél trombózishajlam ami neki volt is, nem ajánlott. A háziorvos Andaxint írt fel este 1-2 szemet. Mikor ezt elmondtam rokonomnak, nagyon nem értett vele egyet, mert azt mondta reggel nem fogom tudni egyedül hagyni mert ettől el fog szédülni és elesik. Egyébként egy ismerősömnek is ugyanez az anyukájával a gondja ő sem tudta adni neki. Így meg sem mertem próbálni, csak azt nem tudom mit mondok a háziorvosnak.Én még megpróbáltam a Biobil forte 80mg-os kapszulát2x1, bár azt mondták ilyenkor már nem használ, de hátha valamit enyhít. Igazán én talán az unokahugom véleménye mellett lennék.Kérem szíveskedjen tanácsot adni, mert most aztán már teljesen elbizonytalanodtam. Válaszát előre is köszönöm. Zárójelentések emailben elküldve.

        Dr. Kerekes Éva válasza a neurológia témában

        Tisztelt hozzátartozó! Átolvasva a levelét és a zárójelenéseket, mélyen együtt érzek Önökkel, mert ezt átélni igen nehéz, dolgozó emberként és családanyaként édesanyját ápolni még nehezebb. Jellemző helyzet, hogy ilyenkor minden távoli rokonak és ismerősnek van bölcs tanácsa, de végül a bajban a beteg mellett csak egy hozzátartozó és a háziorvosa áll. Válassza ki azt az orvost, akiben megbízik, és aki vállalja a felelősséget a döntésiért, és akkor csak ő irányítsa édesanyja kezelését. Az orvoslásban nemcsak etikátlan, hanem tilos és helytelen a távoli hozzátartozónak irányítani a beteg kezelőorvosát. Mert a felelősség csak a kezelőorvosé, és valójában csak ő tudja, hogy mi a jó a betegnek.Ha a kezelőorvos szükségét érzi, hogy egy szakorvostól tanácsot kérjen, akkor beutalja a beteget a szakrendelésre, majd eldönti, hogy elfogadja a szakorvos javaslatát, vagy nem, ez is az ő felelőssége. Úgyhogy válasszon az unkatestvére és a háziorvosa között, de ha az unokatestvére mellet dönt, a döntést követően a beteggel kapcsolatos minden problémát (és ebből egyre több lesz) vállaljon fel és intézzen el az unokatestvér, és vállalja is ezért a jogi és erkölcsi felelősséget. Ami az Andaxint, illeti, enyhébb hatású gyógyszert (nyugtató), mint az antipszichotikum Haloperidol és Tiapridal. Az Andaxint bármelyik orvos felírhatja, a Haloperidolt csak pszichiáter, a Tiapridalt zavartságnál csak pszichiáter, kényszermozgásnál neurológus szakorvos. Mindhárom gyógyszer szedésére szükség lehet, de helytelen alkalmazásuk halált is okozhat az édesanyja jelenlegi állapotában, ezért, és nem tudatlanságból körültekintő a háziorvosa. Sok erőt és kitartás kívánok eben a nehéz helyzetben!


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva

        Kérdés: 2012. február 02., 09:22; Megválaszolva: 2012. február 16., 11:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr/Nő ! Tavaj, 2018 Május 28.-án reggel előjött egy roham ,mentővel korházba szállítottak és ott újjabb roham jött rám. 4 napig kórházban ápoltak és azt állapították meg , hogy epilepsziás rohamom volt. Utána haza...
        Tisztelt Doktornő! Május elején egy pár napig tartó megerőltető fizikai munka után jöttek elő a tüneteim. Nem szoktam egyáltalán mozogni, ülőmunkát folytatok és akkor nagyon kihajtottam magam, de ezen kívül is eléggé stresszes életet...
        Tisztelt Doktornő! Az alábbi lelet értékelésében, értelmezésében kérném a segítségét. "Klinikum/kérdés: Az anamnézisben bal oldali végtag zsibbadás szerepel. Az ágyéki gerinc MRI vizsgálatát végeztük el a SIEMENS MAGNETOM AERA 1.5...
        Tisztelt Főorvos Asszony! Április-májusban már kérdeztem Doktornőtől, ezért mertem ismét Önhöz fordulni. Akkor a gyakori fejfájásom miatt gondoltam arra, hogy esetleg agydaganatom lenne, ekkor 2 neurológus véleményezte, hogy nincsen,...