• Valószinű Chiari I. tipusú

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorok! 16 éves lányunknál évek óta tartó szinte állandó fejfájás miatt és pár hete tartó ájulás közeli homályos látásos állapotai miatt csináltak egy "Agykoponya natív MR vizsgálatot". Ennek eredményéből idéznék: "A koponyáról készített felvételek: T1 súlyozott sagittalis, T2 és diffusio súlyozott axialis, FLAIR coronalis. A IV. kamra norm. tág, nem dislocalt. A hátsóscala szabad" Most jön az amitől a feleségem frászt kapott és ez lenne a kérdés lényege. Ez mit jelent, milyen megoldás van rá, esetleg milyen kezelést igényel, okozhatja a tüneteket? Folytatás: " A kisagyi tonsillák kissé mélyen ülnek, 6-7 mm-rel haladják meg a foramen magnum szintjét. A supratentorialis kamrarendszer és a külső liquor-tér nem dilatált, a jelintenzitás szabályos. Az ábrázolt orrmelléküregek légtartóak. Vélemény: Chiari I. tipusú malformatio. A kérdést beleszőttem a diagnózisba. Csak azért lenne fontos a válasz hogy keddig (amire időpontot kaptak) ne stresszeljék át a hétvégét. Köszönöm előre is, várom remélhetőleg megnyugtató válaszukat. Köszönöm

        Dr. Kerekes Éva válasza a neurológia témában

        Kedves Szülő! Az Arnold-Chiari malformatio a koponya veleszületett anatómiai rendellenessége. Nem progressziv betegségről van szó, ez egy kialakult állapot. A leírt tüneteket okozhtatja. Hogy valóban ez okozta-e, azt majd kezelőorvosa fogja megmondani. A tünetek gyakran ebben az életkorban kezdődnek, mert ekkor nő meg a gyermek is, és az agy is, a kisagy kissé "kilóg"a koponyából, ami kellemetlen tüneteket okozhat, de sokan élnek ezzel együt teljes életet Nem tudom, mennyire tudtam önöket megnyugtatni, gondolom, teljesen negativ MR leletre számítotak, de rosszabb remélhetőleg nem lesz.


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. február 01., 22:44; Megválaszolva: 2012. február 03., 00:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: