• Tisztelt doktornő ill doktorur! Mit jelent ez a lelet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        MR vizsgálati lelet Középhelyzetü, szimetrikus, norm. tágasságu kamrarendszer, szabályos felszinilicuorterek. Mindkét oldalon frontálisan ill. jobb oldalon a subcorticalis fehérállományban egy-egy apró jeldus terület látható a T2 és a FLAIR képeken, egyebütt az agyállományban kóros jelintenzitásu terület nem azonositható. A kisagy tonsillák alsó pólusa az öreglyuk sikját caudalis irányban 6 mm-rel meghaladja, de egyéb eltérés a craniospnalis átmenetben nem azonositható, a cervicalis myelon vastagsága lejmenete normális. A basalis nagyerekben megfelelően normális jelvesztés van. A diffusios képeken gátolt diffusio nem igazolható.Bal oldalon az arcüreg alveolaris recessusában kis párnaszerü nyálkahártyaduzzanat van. Leletezésnek a vélemenyezése:a kétoldali jeldus gócok lacunaris vascularis laesionak megfelelhetnek.

        Dr. Laki András válasza a koponya MR témában

        Tisztelt Kérdező! Az agy fehérállományában (ami nagyrészt az idegrostokból áll) gyakran, és az életkorral általában növekvő számban lehet látni ilyen, bizonyos mérésekben fokozott jelet adó gócokat. Ezek megjelenéséből, elhelyezkedéséből és alakjából lehet következtetni arra, hogy ezeken a helyeken valamikor körülírt keringészavar lehetett. A leírásban még egy eltérés olvasható ki, hogy a kisagyi tonsillák (a kisagy mandulaszerű alsó kidomborodásai) 6 mm-rel meghaladják az öreglyuk síkját. Ez valamivel több, mint a még nem egyértelműen kóros bedomborodás 5 mm-es felső határa és valószínűleg egy enyhe fejlődési rendellenességnek felel meg. A leletben leírják, hogy nem jár egyéb rendellenességgel, de pontosabb megítéléséhez a panaszait és tüneteit is ismerni és a felvételeket is látni kellene. Az agy leírása egyébként szabályos viszonyokat tartalmaz. Mellékleletként a bal arcüregben egy minimálisnak mondható gyulladásos jelet írnak le. A véleményben az apró gócos eltérések eredetét illetően kis méretű körülírt keringészavart tartanak valószínűnek. Ideggyógyásszal beszélje meg hogy milyen további teendők szükségesek a panaszok és a fenti lelet függvényében.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. január 28., 16:20; Megválaszolva: 2012. január 30., 21:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: