• Állapotromlás little kór esetén

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dr.Úr! Születésem óta fennálló betegségem: Little kór. A diagnózis: Paraparesis spastica. 39 évesen azonban jelentős állapotváltozást érzékeltem. A jobb alsó lábszáramban, térdig hasító, fájdalom és piros bőrszín jelent meg. Mindkét lábam folyamatosan vizesedett. A fájdalom közel egy év elmúltával megváltozott. Máshol és máshogyan fáj. Rövid séta után remegnek az izmaim és úgy érzem magam, mint aki hegyet mászott. Combtőben, térdben, a lábszáraimban egyaránt izomláz szerűen. Az izmaim gyengévé váltak. Az okát nem tudom. Az életkor előrehaladtával ennél az alapbetegségnél erre számíthatok? Vagy az a probléma, hogy 6 éve nem dolgozom, és gyakorlatilag a mozgásterem annyira beszűkült, hogy a kevés mozgás eredménye, hogy gyengültek az izmaim? Vagy mindkettő? Mire számíthat egy ilyen beteg az életkor előrehaladtával? 10 éve még egyedül utaztam vonattal, busszal, mára a mozgásterem pár száz méter csak. Rendszeres mozgással szinten tudom tartani magam, hogy az állapotom ne romoljék? Vagy az a sorsom, hogy 50 éves koromra tolószékes leszek? Nem értem mi történt? Korábban fájdalmat sosem éreztem és képes voltam jönni-menni-utazni. 40 évesen ez most számomra kérdéses.Szeretném visszanyerni a régi formám.Lehetséges ez vagy már nem? Mire számíthatok? Idézek az orvosi papíromból: Kisfoku jobbra convex dorsolumb, scoliosis.Nyaki gerinc FV izületi mozgások megtartottak, jó lumb.gerincmozgások, járása spastico-ataxiás.Jobb ccípő flexio 0/90 fok, abd.0/40 fok.add:0/20 fok, kiberotácio 0/40 fok, bal csípő flexió 0/90 fok, abd.0/30 add: 0 ki-berotácio, 0/40/40 fok, térdek flexio 0/110 fok, lábfejek dorsal flexioja 0/20 fok, talpi flexio: 0/30 fok alsó ugró izületi mozgások kivihetők, mkét AV-ban spasticus tónusfokozódás, élénk sajátreflexek. Achillesek klonisalnak, kóros reflex nincs, lábháti erek pulsálnak.Végtagjait emeli, rövid ideig tartja.Járása spastico ataxias, főleg lábujjhegyen közlekedik. (2003-ban kelt orvosszakértői vélemény) Köszönöm megtisztelő válaszát! Heni

        Dr. Kerekes Éva válasza a Little kór témában

        Kedves Heni! A Little kór stacioner állapot, azaz önmagában nem romlik. A paraparesis spastica feszes izontónussal kísért mindkét láb bénulását jelenti latinul, ami valamilyen lezajlott ok következménye (koraszülöttség, magzatkorban vagy születés alatt elszenvedett probléma). Jó habilitációs kezeléssel érhető el az ön által leírt gyakorlatilag panaszmentes állapot. 39 évesen már keződhetnek új betegségek is, ezek a meglévő elváltozások mellett súlyosabb járászavart okozhatnak Önnél, mint az addig egyébként egészséges negveneseknél. Bőrpirral járó lábszár fájdalom és duzzanat lehet mélyvénás tronbózis tünete, erre hajlamosit a mozgásszegény életmód, eleve bénult láb, valamint ha van, a túlsúly és a fogamzásgátló. Az izmok feszességét fokozhatja ebben a korban jellemzően kezdődő, az Ön esetében már régebben is fennálló gerincbetegség.Ez okozhat gyengeséget, izomfájdalmat. Ami most nagyon fontos, egy részletes neurológiai vizsgálat annak eldöntése céljából, fokozódott-e a lábizmok tónusa és milyen álapotban van a gerinc. Nagyon fontos a lábszár vénáinak a vizsgálata, ezt egy sokoldaluan képzett neurológus is tudja kezdeményezni, szakmai szempontból a belgyógyászhoz és az érsebészhez tartozik. Ha mélyvénás trombozisa lenne, annak konkrét kezelési protokollja van. Ha nem, az lábizmok tónusát lehet ( és kell) gyógyszerrel csökkenteni, valamint érdemes rehabilitációs kezelést kezdeményezni neurológiai és belgyógyászato kivizsgálást követően. Az ott betanított gyógytorna napi rendszerességgel végézése sokat tud javítani az állapotán, és remélem, 100 éves korában sem kell tolószék. Sok jó rehabilitációs szakrendelés/osztály van, a csúcs az ORFI, egy kis ügyességgel mindenki bejuthat, aki valóban kezelésre szorul. sok sikert! Dr. kerekes Éva neurológus és gyermekneurológus szakorovs, Kisvárda.


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. január 27., 02:21; Megválaszolva: 2012. január 30., 12:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: