• Chiari malformatio

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő, Doktor úr! Költözés során 2011. nyarán költözés során kb. 40 kg súlyú ágymatracot a fejemre engedve vittem kb. 10 percen keresztül. Azóta lehajolás esetén, illetve különböző fejpozíciókban erős, de gyorsan múló szédülést tapasztalok. Az MR vizsgálat az alábbi eredményeket állapította meg: Chiari malformatio (7 mm) Multisegmentalis protrusio Spondylosis Ezek közül a Chiari malformatio aggaszt leginkább, Ön szerint ez okozhatja a tüneteimet, illetve milyen szakorvoshoz kellene forduljak vele. Egyáltalán súlyos betegségnek tekinthető-e? Köszönöm válaszát!

        Dr. Laki András válasza a koponya MR témában

        Tisztelt Kérdező! A Chiari malformatio tulajdonképpen egy fejlődési rendellenesség csoport, I-IV típusait különböztetik meg. A képek és a részletes lelet ismerete nélkül csak valószínűsíteni tudom, hogy önnél a leggyakoribb és legkevésbé összetett, I. típusú Chiari malformatio áll fenn, ami annyit jelent, hogy a kisagy alsó részei, a tonsillák (magyarul kisagyi mandulák) a szokásosnál lejjebb nyúlnak, és beleérnek a koponyán alul lévő öreglyuk területébe, ahol a nyúltvelő elhagyja a koponyát (ennek a beleérésnek a mértéke 7 mm, a biztosan kóros beterjedés alsó határa 5 mm). Ilyenkor arról van szó, hogy az öreglyukban bizonyos esetekben a nyúltvelő és ez a kisagyi rész együttesen már kitölti az öreglyukat, a nyúltvelő nyomás alá kerülhet és ez tüneteket okoz, többek között szédülést is, így lehet összefüggés. Ennek pontos megítéléséhez azonban (mennyi hely lehet még az öreglyukban, mennyi az agyvíz szabad tere) a felvételeket kell látni. Fentiek mellett a nyaki gerincen több magasságban porckorong előboltosulást, és a csigolyák peremein a porckopásokból eredően meszes felrakódásokat írtak le, ez utóbbi a spondylosis. A Chiari malformatio tekintetében és egyáltalán annak eldöntésére, hogy a panaszait tényleg ez a rendellenesség okozza, elsőként ideggyógyásszal konzultáljon. Lehetséges, hogy szükség lesz idegsebészeti konzíliumra is. Addig is, próbálja kerülni a tüneteket kiváltó helyzeteket és mindent, ami nagy erőkifejtéssel, erőltetéssel jár (nehéz tárgy emelése, hasprés, erőltetett köhögés stb).


        Kérdés: 2012. január 24., 13:04; Megválaszolva: 2012. január 27., 07:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktorno! Irtam mar Onnek multheten, hogy AlS miatt aggodok. Nem hagyott nyugodni a dolog, igy elmentem egy ENG/EMG vizsgalatra ahol az alabbi eredmeny szuletett: Paresie nincs, látható fasciculatio nincs. Vélemény: a bal oldali n.medianus...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        A tüdő vitaminja
        A folyamatos, tudatos vitaminpótlással sokat tehetünk egészségünkért.
        Füstmentes jövő?
        Új - Távkonzultáció