• koraszülöt kis fiam

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Dr Nő azért fordulok önhöz hogy szeretném meg tudni hogy mi baja van pontosan a kis fiamnak korszülött baba lett 34 -dik hétre született császár metszéssel a világra 1620grammal és41cmvel és az a problémám hogy az orvosok nem mondanak semmit ezért is fordulok önhöz kérem ha tudna nekem segíteni akkor tegye már meg nekem én le írnám magának ultrahang eredményét szótól szóra mert az orvos nem mondott nekem semmit és tudom hogy valami nincsen rendben a kis fiammal akkor sorolnám A liquorterek norm. A kamraremdszer szimetrikus, a középvonal megtartott helyzetű.Nyitott, 4 mm-es CSP. A bal frontalis szarv mélyen egy4mm-es, a bal occipitalis plexusban 2db 5mm-es cystsus képlet látható, mely lezajlott SEH-NEK megfelel. Ajobb occipitalis plexusban 2 db 2mm-es, ajobb frontalis szarv mélyen egy 4mm-escystosus képlet ábrázolódik. Az agyállományban egyéb kóros reflectivitás nem látható.

        Dr. Kerekes Éva válasza a koraszülöttség témában

        Kedves aggódó anyuka! Szeretném megnyugtatni, hogy a szakmailag nagyon korrekt, részletes koponya Uh leíráson a sok rövidités és cysta ellenére nagy bajt nem írnak le. A bemásolt ultrahang leletben leírt, az agykamrában elhelyezkedő cysta-k típusosak a bemásolt diagnozis (I. fókú nem traumás agykamrai vérzés az újszülöttben) késői Uh leletére (14-21-ik napon láthatóak és négyhonapos korban szivódnak fel). Tulajdonképpen gyógyulófélben lévő koraszülőtt jellemző koponya Uh leletéről van szó. Majdnem mindegyik koraszülöttnél kialakul a agykamrai vérzés, mivel az éretlen agy éretlen erei nem tudnak alkalmazkodni a méhenkívüli élethez. Ennek UH lelet szerint IV stádiuma van. Leginkább az agykamkákat kibélelő sejtek a sérülékenyek, az I stádiumban csak itt alakul ki a bevérzés. Ez a 14-21 napra feszivódik, és cysták maradnak a helyén. Az I stádiumban a prognózis kedvező, ami azt is jelentheti, hogy a gyermeke egészséges lesz, és azt is, hogy lesznek problémái (enyhe járászavar, epilepszia), de ha más betegsége nincs, állapota nem lesz súlyos. Én úgy látom a leírásból, hogy gyermeke jó kezekben van akkor is, ha az Ön irányában ezt nem sikerült megfelelően kommunkálni. Manapság ha egy jó PIC központban kezelt koraszülöttet egy jó gyermekneurológus gondozza, akkor van remény arra, hogy súlyosabb maradvánnytünetek nélkül gyógyuljon. A rendszeres gyermekneurológiai ellenőrzés nagyon fontos, mert ha a gyermek mozgásfejlődése kóros irányban indulna el, akkor időben megkezdett megfelelő habilitációs kezeléssel ez rendezhető. Remélem, ha lecsillapodnak a kedélyek, és a természetes félelemreakciót és bizalmatlanságot felváltja Önnél az elfogadás, akkor a gondozó gyermekneurológus minden kérdésére választ ad és személyreszabott prognózist is tud mondani, amit ön képes lesz befogadni. Megnyugvást és sok energiát kívánok a tovvábbiakhoz! Dr.Kerekes Éva neurológus és gyermekneurológus, Kisvárda.


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. január 20., 21:21; Megválaszolva: 2012. január 23., 15:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor úr/Doktor nő! Először is elnézést, hogy összeszedetlen, és hosszú az írásom.A Doktor úr/Doktor nő véleményére lennék kíváncsi, hogy mi lehet ez. Tudom, igy látatlanban nehéz megállapítani és pontosat írni, de teszek...