• Mitől zsibbad az arcom?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        31 eves lány vagyok és a problémám a következő. Egy éve a bal fülem kezdett zúgni. Elmentem fül orr gégészhez, semmit sem talált. Felírt ginko bilobat meg nyugtatókat, de a probléma nem oldódott meg. Azóta is a fülem zug. A múlt héten reggel arra ébredtem, hogy a fel szám (bal oldali) el van zsibbadva, nem adtam jelentőseget neki. Másnap már a fél arcom és orrom, aztán harmadnap már a fél szemem és a homlokom is. Más tünetem semmi nincs, étvágyam van, aludni jól tudok, igaz ha megébredek csak édesanyám jár a fejemben. Megijedtem és elmentem neurológushoz, és azt mondta ez egy idegállapot és hosszú idő míg helyrejövök. Kétféle gyógyszert írt fel, amit szednem kell. Elég émelygős, szédülős érzésem van tőlük, úgy érzem magam, mint a tyúk, amelyiket fejbe ütnek és napi egyszer még hasmenésem is van. Azt még leírom, Önnek, hogy 1 éve tartós mindennapi stresszbe, félelembe, szorongásba vagyok édesanyám rákos betegsége miatt. Ön szerint más problémára utalhatnak-e a jelek vagy csakis idegállapotról van szó és helyrejön? Félek, nehogy komolyabb betegség legyen a háttérben.

        Dr. Kerekes Éva válasza a zsibbadás, arc, szorongás témában

        A fülzúgás és az arczsibbadás mögött lehet szervi ok (általában nyaki gerinc jóindulatú rendellenessége). A gyógyszerek felsorolt mellékhatásai szokásosak. Ha önt nem maga a panasz zavarja nagyon, hanem inkább fél egy súlyos betegségtől, én a neurológusa helyében az Ön számára megnyugtató vizsgálatokkal (koponya Ct vagy MR, nyaki CT)bizonyítanám be azt, amit az orvosai tudnak, de nem képesek Önt erről meggyőzni: hogy a panasza mögött nincs daganat, agyvérzés, egyéb súlyos betegség. Szerintem nem fölösleges az a vizsgálat, ami az orvos számára ugyan valóban az, viszont a beteget megnyugtatja, mert ezáltal újabb fölösleges vizsgálatokat és mellékhatással bíró gyógyszerszedést lehet elkerülni. Ha beteg elhiszi, hogy nincs súlyos betegsége, már könnyebben viseli a panaszt (pl. gerinc eredetű zsibbadás, fülzúgás, vagy stressz által előidézet panaszokat), megtanul vele együtt élni, gyógytornát vagy egyéb ártalmatlan kezelést (ginco) alkalmaz. Azt javaslom, menjen vissza a neurológusához, szemrehányás és számonkérés nélkül mondja el, hogy a gyógyszereknek milyen mellékhatásai voltak, hogy mitől retteg, és kérjen segítséget. Az édesanyja betegségével szembe kell néznie, segítenie kell neki a túlélésben, hiszen nagy szüksége van most a támogatására. A meddő aggodalom és gondolkodás helyett próbáljon konkrét célokat kitűzni, hogy is segíthetne neki. Vegye úgy az édesanyja betegségét, mint egy plusz feladatot a munkahelyén: nem örülünk neki, de meg kell csinálni.Ez segít többet koncentrálni az édesanyja körüli feladatokra, és kevesebbet a saját panaszaira, és ettől mindkettőjüknek jobb lesz. Tehát: tegyen még egy próbát, hogy kivizsgáltassa saját panaszait, beszélje meg a neurológusával, hogy mit muszáj szedni, és mi az, amit nem feltétlenül. Végül tudatosan tegyen pontot az aggodalmakra, úgy a saját, mint az édesanyja állapotával kapcsolatban. Tegyen meg érte mindent és élvezze vele együtt a még hátralevő együtt töltött időt. Kitartás kívánok!


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. január 16., 13:47; Megválaszolva: 2012. január 17., 21:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Férfi inkontinencia
        Tegyen ellene! Töltse le a férfi gátizomtorna füzetet!
        Tiszta orrok, nyugodt napok
        A nemzet háziorvosa
        Várják a háziorvosokról és a nővérekről szóló történeteket.
      • Hirdetés