• Szédülés, fejfájás, bizonytalanság érzet: mitől lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Cím! Tavaly februárban egy reggel erős szédüléssel ébredtem, mely ezt követően 3-4 hétig tartott gyakorlatilag egész nap, minden testhelyzetben. Vércukor, szem, vérnyomás, koponya ct, nyaki ér ultrahang, nyaki röntgen és füll-orr- gégészeti vizsgálaton is jártam, de minden eredményem negatív volt. Végül betahisztint szedtem és a panaszaim 1-2 hét alatt egyik napról a másikra elmúltak. Tavaly ősszel ismét kezdődött a szédülés ugyanúgy majd egy kb. hónap elteltével a szédülés mellé más panaszaim is lettek. A nyakamat hátra hajtva bizonytalanság érzet fogott el, melyhez alkalmanként egész nap tartó nyomást érzetem a tarkómban és a fejemben és nem tudtam a munkámra koncentrálni. Ismét elkezdtem szedni a betahisztint és kb. két hónap elteltével a szédülésem enyhült néha napokra hetekre kimaradt, azonban a reggeli ébredés után fél-egy órával elkezdődik egy enyhe nyomás érzés a tarkómban, ami aztán kiterjed az egész fejemre. Ez egy furcsa, folyamatos, hezen leírható, szédüléshez hasonló érzés, ami bizonytalanság érzéssel jár együtt. Ezen kívül úgy érzem, mintha enyhén égne a bőröm és kipirosodik az arcom. A fejem mozgatása, főleg hátra hajtása vagy járás esetén ez az érzés erősödik. Néha fáj az egyik fülem is. Estére a tüneteim enyhülnek, néha szinte teljesen elmúlnak és éjszaka nincsenek alvásban zavaró panaszaim. Az elmúlt időszakban ismét jártam szemésznél, nyaki röntgenen, de minden leletem negatív, vérnyomásom, várcukrom rendben van. Kérem segítségét abban, hogy hová forduljak, mert ez az állandó, hónapok óta tartó bizonytalanság érzet néha már a munkám elvégzését is megnehezíti.

        Dr. Kerekes Éva válasza a szédülés témában

        Tisztelt Érdekődő! Nagy baj biztosan nincs. Úgy gondolom inkább a félelem okozza azt, hogy ezek az enhye panaszok ennyire zavarják. Valószinüleg a nyaki izmok merevsége okozza a nyomásérezést a tarkóban. Ennek oka lehet egy nem megfelelő párna, napi több óra munka a számitógép előtt. A nyaki izmok megmerevednek, megfeszülnek, és beszoritják az agyba futó ereket és az idegszálakat is (ez utóbbitól ég az arca).Ilynekor a nyaki gerinc röntgenen még nem látható elváltozás. Ez a probléma okozhat szédülést is, bár az Ön esetében a szédülésnek valőszinüleg az arcürgegyulladás az oka. Természetesen a magas vérnyomást is ki ell zárni, tarkótáji fejfájás esetében meg kell mérni a vérnyomást is. Én azt javaslom, hogy szerezzen be egy kenőcsöt (Diclac, Flector) és ezzel kenje be esténkét a nyakszirtet, és cserélje le a párnáját. Ha sokat ül a képernyő elött, akkor tanulja meg a nyaki gerinc gyógyornáját (erre a beutalót a háziorovos is felirhatja). Alapgyakorlatok: ovatosan nyujtva törekedjen elérni a fülével a vállát, valamint a állának közepével a jobb és a bal vállát). A masszázs is nagyon hasznos, ha megoldható (ezért álztalában fizetni kell). Remélem, sikerült segitenem


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. január 13., 10:38; Megválaszolva: 2012. január 15., 15:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: