Levil szedhető-e kismama számára

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Én egy 30 éves egy gyermekes anyuka vagyok. 2008-ban kislányom születése után 11 hónappal váratlanul elájultam. Az ellenörző EEG vizsgálatok kimutatták epilepsziás rohamom volt. Gyógyszeres kezelés mellett (Trileptal 2X1 300 mg) évekig tünetmentesen éltem a mindennapjaimat. 2010-ben férjemmel elhatároztuk újabb kisbabát szeretnénk vállalni. A 3 év tünetmentességre való tekintettel gyógyszerelhagyásba kezdtünk a neurológusommal. Egy éven át, három havonta fél adagokat csökkentettünk a gyógyszer mennyiségén, majd 2011. december 15-től teljesen abbahagytam a Trileptál szedését. 2011. december 22-én hajnalban újabb rohamom volt. Nem emlékszem szinte semmire, de a férjem elmondása szerint nem veszítettem el az eszméletemet, de nem tudott velem kommunikálni, nem reagáltam a kérdésekre, befeszült a vállamnál az izom, és talán még valamit motyogtam is, amiből Ő egy szót sem értett. Miután magamhoz tértem felvettem a kapcsolatot a neurológussal aki a (Levil 500 mg.) nevezetű gyógyszert írta fel 3X1 + este fél Trileptalt. Január 12-én megyek kontrollra hozzá, nem tudom, hogy csökkentjük-e a gyógyszer adagot a tervezett terhességre való tekintettel, vagy ez már a véglegesen beállított gyógyszeres th. A kérdésem az lenne, hogy mennyire lenne káros a magzatra a Levil nevezetű gyógyszer, illetve, hogy mennyi az esélye annak, hogy a baba örökölheti ezt a betegséget. Válaszát előre is megköszönve: Brigitta

Dr. Kerekes Éva válasza epilepszia témában

Kedves Brigitta!

Bár részletesen leírta a próblémáját, egy-két mozaik még hiányzik ahoz, hogy a kérdéseire pontos választ tudjak adni. Remélem, gondozó neurológusa pontosan megválaszolja majd a kérdéseit és megnyugodva vállalhatják a kisbabát.

Annyit azért addig is, ameddig visszamegy az orvosához, elmondanék, hogy ha gyógyszerleállítás után egy héttel jelentkezik a roham, akkor megvonásos roham is lehet, tehát nem kizárt, hogy késöbb rohammentessé válik gyógyszer nélkül is. De a kezelőorvosa valószinüleg azért kezdte el újta a gyógyeszeres kezelést, mert úgy gondolja, hogy Ön azon 30-40% beteg közé esik, akik állandő gyógyszer szedését igénylik. A leírt roham lehet temporális roham, ennél az epilepszia tipusnál a gyógyulási hajlam alacsonyabb, mint némely más epilepszia típusnál, de azt, hogy milyen tipusú epilepsziája van, csak a gondozó orvosa tudja megmondani a betegség lefolyása, EEg és MR alapján.

Azt nem hiszem, hogy a Levil abbahagyását tervezné az orvosa 2-3 éven belül, mert akkor nem állítta volna be. Bár leveléből egyértelműen nem tünik ki, de gondolom, a teherbeesési szándék miatt nem a már bevált Trileptált állította vissza háziorvosa, hanem a levetiracetam hatóanyagot tartalmazó Levil nevű gyógyszert kezdte bevezetni. Ennek a hatóanyagnak az a jellemzője, hogy kevés mellékhatása van, beleértve a terhességet is. az eredeti gyógyszere (Keppra) 6 éva van

a piacon, sok terhess nő szedte, mivel káros hatása a terhességre nem ismert, de a használati utasításban még mindig az olvasható, hogy nem javasolt a szedése terhesség alatt.

A magzat számára csak a tudatzavarral és a légzőizomzat görcsével járó nagyrohamok veszélyesek, az Ön által leírt roham valószinüleg nem. Igy ha bátor, megkockáztathatja azt is, hogy gyógyszermentesen esik teherbe. De az az általános szabály, hogy terhesség alatt az addig szedett gyógyszert további szedését javasoljuk, mert a kórszerű gyógyszerek, többek közt a levetiracetam hatóanyaguak, nem okoznak nagyobb számban fejlődési rendellenességet, mint az egészséges, gyógyszert nem szedő nök esetében.

Én Azt tanácsolnám, szedjen csak egy rohammnetességet biztosító gyógyszert, inkább a levetiracetam tartalmút, mint az oxcarbazepine tartalmú Trileptalt, amit eddig szedett.És bátran vállalja a kisbabát, hiszen a közel 3-5% előforduló lehetséges fejlődési rendellenességet ki lehet szűrni genetikai ultrahanggal az első 20 hétben, ekkor még a terhesség megszakítható.

Azt, hogy milyen százalékban örökli-e gyermeke a betegségre a hajlamot, az epilepszia típusának alapján lehetséges. A jelenlegi adatok alapján neke úgy tünik, hogy nagyon alacsony ennek az esélye.

rohammnetes terhességet és egészséges gyermeket kívánok!

Dr.Kerekes éva neurológus és gyermekneurológus szakorvos, Kisvárda

Kérdés: 2012. január 08., 16:14; Megválaszolva: 2012. január 10., 15:05
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
EEG-eredmény
Tisztelt Dr. Fehér Gergely! Egy aggódó anyukaként kérem a segítségét. Kisfiammal (6 éves, SNI-s) , a mai napon voltunk EEG-n. A kezelő orvosa...
EEG vizsgálat
Epilepszia?
Kérem segítsen!
Kérem segítsen!