Mit csináljunk?

T.Doktor Úr/Hölgy! Segítséget szeretnék kérni azzal kapcsolatban, hogy a véleménye, vagy válasza után talán többet megtudok. Édesanyámnak, kb fél évvel ezelőtt kezdődtek a problémái. Végtagzsibbadás, izomgyengeség, izommerevség voltak a tünetek, illetve a karjait nem tudja felemelni. Jelenleg ha nem vesz be fájdalomcsillapítót akkor nem tud mozogni, illetve ha elmegy a hatása akkor az izmai elgyengülnek, és megmerevednek.Ő azt mondja olyan mint a hullamerevség. Több féle fájdalomcsillapítót kipróbált már, de egyedül eddig a Diclofenac Duo 75 mg segített csak. Voltunk röntgenen, ultrahangon, reumatológián. A következő eredmények születtek: (56 éves)Vérvizsgálat: (amik nem lettek jók): (28101) We 34 (3-15), 2107C C reaktív protein 7 (<5), (21411) Triglicerid 1, 91 (<1, 85), (21422) Ldl koleszterin 3, 02 (<2, 59), (21143) Kreatinin eGFR 59, 24620 Kreatinkináz 285 (37-220). Nyaki gerinc, kétirányú: A nyaki lordosis lapos.Scoliosis nem látható.Uncarthrosis a Kp.Kisízületi arthrosis az alsó harmadban. A kp.harmadban mérs.megnyúlt és hegyes zárólemez-peremszélek. A C4.-7.rés dorsalisan alacsonyabb.Csontos nyaki borda nincs. Reumatológia:Elsimult gerincgörbületek, gerincmozg.enyhén beszűkűltek.vállak elevatiója szabad.Nyújtási tünetek neg. M.k.o. patella kiesett.j. Achilles igen gyenge B. Achilles kiváltható.Cél kisérleteket nem téveszt.Vakjárás kivihető, romberg neg. Lumb gerinc MR: Az L III/IV, L V/SI.discusokon centrális túlsúlyú körkörös protrúsiók láthatók. Érdemi gyöki compr.nincs.BIK Amb-án járt b.v.mamma-ban I.grad carcinom ductale igazolódott. MR gerinc MR: SagittalisT1, T2 súlyozott, coronalis T2 és axialis T2 súlyozott, résre döntött mérések készültek. A lumbalis lordosis fokozott.Balra convex scoliosis. A csigolyatestek magassága megtartott, a peremeken spondylosys ábrázolódik. A lumbalis discusok laposabbak dehydráltak. Az LIII/IV.és LV/SI discusokon centralis túlsúlyú körkörös protrusiok láthatók.Érdemi gyöki compressio nem látható. A conus az LI.csigolya alsó zárólemezéig ér, jelmenete szabályos. A canalis spinalis átlagos tágasságú. A kisizületekben arthrosis. Diagnózisok: Reumatológia: Prostrusio disci LIII/IV., LV/SI, (M7910) Izomfájdalom, (M6090) Myositis, k.m.n., (M4190)Scoliosis, k.m.n.Kezelési terv: Miasthenia grav.? Nyaki RTG: Uncarthrosis, polydiscopathia Hasi UH: mérs.hepatomegalia Diagn.: (M3530)Polymyalgia rheumatica A vizsgálatok során felfedeztek egy csomót az egyik mellében (nyirokcsomó megnyagobbodás, nyirokcsomo daganat), a műtéti eltávolítása kb 1 hónapja volt azóta járunk vissza sebkezelésre, mert még nem forrt össze. Utána kemoterápiás kezelést javasoltak. Utánaolvastam ezeknek a diagnózisoknak, és írták, hogy ezek miatt is kialakulhatott a mell nyirokcsomó daganata. Egy idegsebészeti jegyzetben olvastam, hogy a túlélési arány 1-5 év.Kérem írja meg a leírt információk alapján, hogy kb mennyi a túlélési idő, ha tényleg ez a probléma, mert voltunk egy magánorvosnál egy klinikán aki azt mondta, hogy szerinte nem reumatológiai problémáról van szó. Kérem írja meg milyen kezeléseket tudna javasolni a folyamat javítására, vagy lassítására, illetve vizsgálatokat, vagy esetleg ajánlani egy helyet, vagy személyt, vagy bárkit aki esetleg tudna javítani a helyzeten.(Emg, Eng, Termografikus szkennelés, Pet/Ct, egyéb röntgenekkel esetleg lehetne-e pontosítani? )Eddig semmi baja nem volt, és soha nem is volt kórházban. Most a lehető legtöbb vitamint, és egyéb készítményeket szed (pl gyógygombák), hátha ezzel elérünk egy kis javulást. Várom válaszát. Köszönöm:Tóth Adrienn

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szamosi Szilvia válasza a mozgászavar témában

Tisztelt KÉrdező! Mindenképpen fontosnak tartom azt tisztázni, hogy bár öszefüggés lehet az ízületi-izompanaszok és a mell rosszindulatú daganata között, az elsődleges a daganat kezelése. Ez onkológus feladata, ha Önöknek azt mondták a szövettani vizsgált alapjéán, hogy szükség van kemoterápiás kezelésre, akkor alá kell, hogy vesse magát annak érdekében, hogy teljes gyógyulás jöhessen létre. A fenti laborvizsgálatokban a vérsüllyedés (We) magasabb, ez szintén lehet a daganatos betegség következménye, illetve az izomból származó CK enzim mérsékelten magasabb. Ennek többféle oka lehet, pl. izomgyulladás, vagy megerőltetés. A rtg-en vagy CT-n kopásos eltérések, meszesedés van a gerincen, illetve a porckorong kidomborodik, de nem éri el az ideggyököt. Ezek az eltérések önmagukban idősebb korban jellemzőek, fizioteráopia, gyógytorna, fájdalomcsillapító gyógyszereket szoktunk erre adni. Lehetséges, hogy a fájdaé, mak a daganatos betegség miatt jelentkeztek, és ha a daganatot kezelik, a fájdalmak is meg fognak szűnni.

Kérdés: 2011. október 23., 12:52; Megválaszolva: 2011. október 25., 14:23
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Boka sérülés
Térdprobléma
Rotator köpeny syndroma
Csípőfájdalom
Jobb térd MRI és UH eredménye