Hirdetés
      • Melyik tartósabb?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Félek a műtéttől, még nem voltam így... Melyik tartósabb, jobb? Tisztelt Dr. Bogdán Aurél! 2009-ben műtötték a jobb csípőmet és cementezett protézist helyeztek be. 2010-ben a bal térdemen végeztek arthroscópiát. 2012. -ben a bal csípőmet fogják műteni, de a várólistaán előbbre kerülés miatt, valószínüleg már decemberben műtenek. Az első csípőműtétnél gerincbe adták az altatót és kaptam egy injekciót a műtőben, mert még fenn voltam. Ez a műtét aránylag símán zajlott és a gyógyulás is. A térdműtétnél infúzióval altattak és a felébredés után hánytam sugárban és olyan fájdalmaim voltak, hogy legszívesebben a falat kapartam volna, mert ordítani tudtam volna. (Engem az orvosok türelmes, csendes betegnek ismernek.) A vérnyomásom leesett 60-ra és az "utolsó" lélegzetemmel annyit mondtam a másik betegnél lévő nővérnek, hogy nővérke rosszul vagyok. Arra ébredtem, hogy sokan álltak ott az ágynál, orvos, nővér és folyik az infúzió, állandóan beszéltek hozzám és mérték a vérnyomásomat. Meg kell jegyeznem, hogy általában magasabb, de van úgy hogy alacsonyabb, de akkor sincs gond. Egyszer már agydaganat műtétkor beállt a klinikai halál, de részlegesen le is bénultam. Kérem doktor Úr, miért érezhettem azt a rendkívüli rosszullétet, amikor a csipő műtét simábban zajlott? Sosem féltem ennyire műtétre befeküdni. A másik kérdésem, melyik protézis tartósabb? Német rokonomnak már 25 éve van (első) protézise és nincs vele gond. Nálunk aztmondják 10 évig jó? Köszönöm előre a válaszát! Tisztelettel: Katalina

        Dr. Bogdán Aurél válasza a mozgászervi panasz témában

        Azt, hogy az érzéstelenítés (altatás) során miért lett rosszul nem tudom megmondani, ezer meg egy oka lehet. A protézisek élettartama is sok mindentől függ. Befolyásolja, hogy milyen anyagból készült, milyen a megmunkáltsága, milyen technikával és körülmények között ültetik be, milyen az alkalmazott cement, melyik cég gyártja, milyen a beteg életmódja, a testsúlya stb. Elképzelhető, hogy az ismerősébe egy igen jó minőségű protézist ültettek be, ideálisak voltak a feltételek, nem kövér, nem terheli túl a végtagját, kiváló volt a csontállomány, stb. A 10 évet azért mondjuk itt Magyarországon, mert ez az átlag. Van amelyik 2 év alatt kilazul, de van ami 25 év alatt. Rengeteg dolog határozza meg tehát az élettartalmat.


        Kérdés: 2011. szeptember 27., 12:04; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 18:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Bőrbetegségek a lábon