Hirdetés
      • Mr vizsgálat értékelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! Kérem szíveskedjen az alábbi MR vizsgálati lelet értelmezésében segíteni: A lumbalis gerinc és a sacrum MR vizsgálatánál: sagittalis, coronalis és axialis síkú T1 és T2 súlyozott képeket készítettünk. A gerincen számottevő oldalirányú görbület nem jött létre. A lordosis L:III. punctum maximummal enyha kyphosisba hajlik. A csigolyákon spondylosis jelei látszanak. A zárólemezeken Schmorl hernia jellegű benyomatok vannak. L.III-IV. szintben körkörös, lapos, discopathias jellegű előboltosulás van, számottavő canalis spinalis, illetve foramen szűkület nélkül. L.IV_V szintben emellett jelentősebb bal túlsúlyú centralis, lapos hernia is kialakult, mely a bal oldali L5. gyököt eredésénél eléri, de nem comprimalja. A sacralis gyökkilépések szabadok. A conus medullaris az L.I. segmentum magasságában végződik, alakja, kiterjedése, jelviszonyai szabályosak. Vélemény: Mérsékelt degeneratív eltérések. Schmorl-herniák. Discopathia L.III-V. Hernia disci L:IV_V. a bal oldali L.%. gyök lehetséges érintettségével. Köszönettel: T.Judit

        Dr. Szamosi Szilvia válasza a gerinc MR témában

        Tisztelt KÉrdező! Az ágyéki (azaz L) szakaszon a IV-es V-ös csigolya között egy sérv van,mely eléri a kilépő ideggyököt, de számottevően nem nyomja. Ez okozhat időnként lesugárzó fájdalmat a bal lábába, de ezt nem kell műteni. Más nagyobb eltérés nincs, mérsékelt kopásos eltérések vannak még a gerincen leírva.


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk

        Dr. Szamosi Szilvia
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. augusztus 29., 18:58; Megválaszolva: 2011. szeptember 01., 18:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés