Baker-ciszta, duzzanat a jobb térdhajlatban

Tisztelt doktor úr/nő! 38 éves nő vagyok, egy hónapja vettem észre egy duzzanatot a jobb térdhajlatomban. Fényképekről visszanézve már 7-8 hónapja is látható volt hogy alakul valami, de nem fájt, nem vettem észre, jelenleg tojás nagyságú. Az ortopédián azt mondták nem kell semmit csinálni vele, mivel csak esztétikai hiba, lehet hogy elmúlik, ha megmütik, nagy a fertőzésveszély, kiújulhat, ne csináljak vele semmit, pihentessem. Úgy veszem észre, lassan növöget. Nem szeretnék és nem is tudnék pihengetni, ücsörögni egész nap, normális életmódot folytattam eddig is (172cm/66kg) hetente jártam fittness terembe. Mit tegyek? Keresek fel egy másik orvost? Mitöl alakulhatott ki? Köszönettel: DJ

WEBBeteg szakértő válasza Baker-ciszta témában

Kedves DJ!

Feltételezem, hogy a térdhajlatának fizikális vizsgálata után UH is készült, hiszen csak így lehet biztosan kimondani, hogy Baker cystáról van szó, ill. differenciálni egyéb más elváltozástól a térdhajlatban. A Baker cysta egy kocsonyás, sűrű folyadékkal telt tömlő, amely a térdízületből indul ki, annak az ízbelhártyájával áll kapcsolatban. Amennyiben kicsi, panaszokat nem okoz, valóban nem kell operálni, de kifejezett panaszok esetén, főleg, ha növekszik, érdemes.Régebben, ill. egyes esetekben ma is a szokás ennek a térdhajlat felőli műtéti eltávolítása volt.Ez sokszor nem vezetett eredményre, mert kiújult, hiszen a térdízületben van a probléma, ott kell keresni az okot.Ezért manapság térdtükrözést szoktunk végezni, melynek során egy kamerát vezetünk a z ízületbe 1cm-es metszésen keresztül, és tökéletesen szét tudunk benne nézni, egy másik metszésből pedig orvosolni tudjuk a problémát. Amennyiben panaszai nem szűnnek, növekszik, ennek elvégzését javasolom.Ha az ön által írt helyen nem vállalják el, a webbeteg honlapon megtalál, ott a munkahelyem fel van tüntetve.

Tisztelettel,

Dr. Juhász Csaba

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2008. július 05., 13:45 ;Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 11:35
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Baker ciszta
Tisztelt Doktor Úr! Dec. 16-án az MR vizsgálat kimutatta, hogy 11x5, 5 centis baker cisztám van a térdhajlatban. Műtétet javasoltak.Túl vagyok ár...
Baker ciszta
Üdvözlöm, olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy a barátom baker cisztával szenved. illetve szenvedett, leírnám a körülményeket és bízom...
baker-cisztával mennyit mozoghatok?
2014.08.19-én Baker-cisztát állapítottak meg a bal térdhajlatomban. már csak keveset futok, ugyanis takarítási munkakörbe kerültem át, ami azt...
Baker ciszta
Tisztelt Doktornő/úr! A férjem térdhajlatában Baker ciszta van, gyógyfürdőzhet e, valamint a teljes test masszázs nem ártalmas e. Üdvözlettel
Baker – cysta beavatkozás előtt
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Egy hölgyismerősöm nevében írok. A hölgynél a térdfájdalmai után Baker-cystát állapítottak meg ultrahangos...