• Lumbalis gerinc MR - mi lehet a megoldás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr!Leírnám a leletem szövegét, és kérném szépen a véleményét. A gerincen igen kifejezett, bal convex scolioticus görbület van. A lordosis megtartott. Az L.II.-III.intervertebralis rés beszűkült. A discuson széles alapú, jobb paramedialis dominanciájú, durazsákot beborító, a forameneket értékelhetően nem szűkítő, gyökcompressiot nem okozó protrusio jött létre. L.IV-V.szintben centralis- bal paramedialis,a baloldali L.5.gyököt eredésénél elérő, a forament mérsékelten szűkítő hernia alakult ki. Ugyanitt kisízületi arthrózis is megfigyelhető. A ligamentum flavum baloldali túlsúllyal a canalis spinalist szűkíti, a durazsákot a dorsolateral felől bedomborítja. Az L.V.-S.I. intervertebralis rés mérs.beszűkült, a discuson centralis, a durazsákot nem komprimáló hernia ábrázolódott.A sacralis gyökkilépések szabadok. A conus medillaris a Th XII-L.I. segmentumok átmenetének magasságában végződik, alakja, kiterjedése, jelviszonyai szabályosak. Vél: Hernia disci L.II.-III.paramed l.d.. Hernia disci L.IV.-V.cent-paramed. l.s. a baloldali L 5.gyök lehetséges érintettségével. Hernia Disci L.V.-S.I.centre. Scoliosis. A tüneteim - végtagzsibbadás, először csak a lábam, de később kezeim és nyakam is - kb 2 hónapja állnak fenn. A háziorvosom szerint, aki még nem látta ezt a leletet, pánikbetegségem (is) lehet és Frontint (3x1) írt fel, ami sokat javít a közérzetemen. Ezen kívül szedek még Bilobilt és Magne B-6-ot is. Neurológusnál és Ortopédián is voltam már, onnan utaltak be az MR.vizsgálatra. Elnézést kérek, hogy ilyen hosszasan írtam, előre is köszönöm szíves válaszát. Györgyi

        Dr. Veress Dóra válasza a porckorongsérv témában

        Kedves Gyöngyi! A gerinc MR alapján az alső végtagi zsibbadását okozhatja a porckorongok előregedése és kiboltosulása, de a felső végtagi és nyaki panaszairól nem lehet nyilatkozni. Pánik vagy szorongásos tünetek lehetnek zsibbadás okozói, ezt erősíti meg az is, hogy jól reagál a Frontinra, de csak akkor lehet egyértelműen pszichés tünetnek tekinteni, ha minden más okot kizártak. Éppen emiatt jó lenne egy nyaki gerinc vizsgálatot is végeztetni.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. augusztus 09., 15:17; Megválaszolva: 2011. augusztus 10., 14:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: