• Reaktiv Arthritisz

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Kb. 5-6 éve egy chlamydia kiváltotta reaktiv arthritiszem volt. Diagnosztizáltak és kezeléssel rendbe jöttem úgy egy fél év alatt. Az elmúlt években a térdem néha ugyan megduzzadt és a futástól tartózkodnom kell de nem volt semmi komoly problémám. Sajnos azonban úgy másfél hónapja a gondok újrakezdődtek. Először a szemem gyulladt be amit szemész sima kötőhártya-gyulladásként diagnosztizált majd miután a szokásos kezelés ellenére sem javult, elmentem a háziorvosomhoz, aki vérvizsgálatok és a kórtörténet felvétele után antibiotikumokkal (Motifene, Augmentin) próbálkozott, amik szintén hatástalanok voltak. Eddig még nem is volt komolyabb gond, mert a szemem nem volt annyira rossz állapotban. Azonban egy nap arra ébredtem, hogy a szemem nagyon erősen begyulladt és a bal térdem is elkezdett fájni, bár be nem dagadt túlságosan. Ezt követően a háziorvosom (végre) sürgősséggel elküldött a szemészetre ahol a szemész elszörnyedve közölte, hogy a szemem nagyon rossz állapotban van és hogy a gyulladás súlyossága nem szem problémára utal. Ekkor elmondtam neki is mint már az első szemésznek is, hogy volt ez a betegségem. Ekkor elirányított egy reumatológushoz aki megállapította, hogy újra reaktiv arthritisem van de nem tudta megmondani, hogy mi váltotta ki, mert a Chlamidya tesztem negativ és azt mondta, hogy ezen kívül még számos más fertőzés is okozhatja a betegséget és pillanatnyilag semmi nem utal arra, hogy a kiváltó fertőzés még mindig jelen lenne a szervezetemben. De mostanra a térdem is bedagadt, több mint fél liter folyadékot szívtak le belőle és steroiddal beinjekciózták. Mikor hazaértem eléggé csalódott voltam hogy nem tudják megmondani mi volt a kiváltó ok. Bár a tesztek alapján kiderült hogy HLA B27 pozitív vagyok, de az orvosom elmondása szerint ez önmagában csak hajlamossá tesz az arthritisre és nem kiváltó ok Kissé utánaolvasgattam a betegségnek. Nos, azt kell hogy mondjam, hogy nem emlékszem rá hogy lett volna bármi bajom az arthritiszt megelőző hetekben. A kérdésem az, hogy kideríthető e hogy milyen fertőzés váltotta ki most az arthritist és ha igen hogyan? Ill. annak is próbáltam utánajárni, hogy hogyan kerülhetném el hogy ez legközelebb is előforduljon, de azon kívül, hogy kerüljem a kiváltó betegségekkel való fertőződést nem sok mindent találtam. Tehát mit tehetek az ellen hogy újra és újra kiújuljon a betegség? Más aggasztó dolog a számomra , hogy semmilyen kezelést nem javasoltak, a barátnőmnek. Gondolom, merthogy nem tudni mi volt az én bajom. Őt nem kellene kezelni? Lehetséges hogy ő hordozza még mindig a fertőzést amit belőlem az antibiotikumok kiirtottak és így újrafertőződök majd? ill. még egy kérdés: olvastam a neten, hogy a betegségnek több változata is van, melyek súlyosabb tünetekkel is társulhatnak (Reiter szindróma, SPA, Bechterew-kór) Van esély rá, hogy egy esetleges későbbi fertőzés során az arthritisz vmilyen más betegséggel társulva újuljon ki? Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: Ádám

        Dr. Szamosi Szilvia válasza a Reaktiv Arthritisz témában

        Kedves Ádám! Itt alapvetően nem magyarázták el Önnek a raktív arthritis lényegét, a betegség jellegét. Sajnos nem biztos, hogy találnak olyan kórokozót, melyet antibiotikummal ki lehet irtani, és meggyógyul a betegség. Volt korábban valószínűleg egy fertőzés, mely provokálhatta a betegséget, azonban ott van a genetikai hajlam is, mely hozzájárult ahhoz, hogy a tünetek kialakulhassanak. Az Ön esetében az ízületi gyulladás krónikusá vált, mi azt jelenti, hogy már nem a fertőzés miatt van a gyulladás, hanem egy autoimmun jellegű gyulladás van jelen, és a szemészeti gyulladás (iritis, vagy iridocyclitis) is ilyen jellegű. Ilyen esetekben nem az antbiotkum a helyes kezelési módszer, hanem egyéb gyulladácsökkentőt kell adni, mint ahogyn Önnek is a térdébe adták a szteroid injekciót. Emellett sok esetben sajnos a szemészeti gyulladásra is helyileg szemcsepp, vagy szembe adott injekció formájában szükség lehet szteroidra. Ahhoz, hogy megelőzzék a gyulladás kiújulását, pedig más gyuladácökkentő, pl. Salazopyrin adására van szükség tartósan.


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk

        Dr. Szamosi Szilvia
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. augusztus 08., 18:08; Megválaszolva: 2011. augusztus 10., 20:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés