• Schlatter-osgood

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 15 éves fiamnál kb. 2 éve diagnosztizáltak Schlatter-Osgood betegséget, miután fájlalta a térdei alatt keletkezett "dudorokat". Műtétre nem került sor, csak kímélnie kellett néhány hétig (felmentés tornaórán, stb...) A fájdalom elmúlt, és azóta sem fájlalja a térdeit. A dudorok azonban továbbra is megvannak, és elég nagy méretűek. A gyermekem állítása szerint nem zavaró, tehát neki nincs problémája vele. Mit javasol, meg lehet ezeket műteni, illetve szükséges-e, ha nem okoznak problémát? Ezek már sosem változnak? (feltételezem, hogy már csontosak, mivel eléggé kemények). A gyermekem eléggé sovány, így még jobban látszanak, de"csak esztétikai" problémát jelentenek. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Bogdán Aurél válasza a schlatter osgood témában

        Ha nem okoznak panaszt akkor nincs vele teendő. A növekedés befejeztéig még változhat a méretük, illetve teljesen összecsontosodhat a sípcsonttal. Valószínűleg esztétikai problémán kívül más panaszt nem fok okozni, még sportolni is lehet vele. A térdelés és a guggolás lehet kicsit nehezített, de ez sem feltétlenül. Én 25 éve élek vele és nem okoz problémát. Műteni lehet (ez a "dudor "levésését jelenti), de amíg panaszt nem okoz, addig nincs értelme a műtét kockázatának kitenni a gyermeket.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. július 14., 09:39; Megválaszolva: 2011. július 17., 09:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: