• RA és SPA

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő! 24 éves férfi vagyok, egyelőre csak ízületi fájdalmakkal és "nyomozással". A fájdalmak főként deréktájon vannak, egy sacrum RTG sacroileitis gyanúját vetette fel, de a gyulladás még nem mondható ki. Ennek tisztázására a nyár folyamán MR vizsgálatra fog sor kerülni. Az internetes keresők ezirányú reformja óta igen sok hiteles, betegségekkel kapcsolatos információra lehet találni, ennek minden előnyével és hátrányával együtt. Így olvastam a rheumatoid arthritisről is, ami számomra valamivel ijesztőbbnek tűnik, mint az SPA (bechterew). Kérdésem az lenne, hogy előfordulhat-e egy emberben egyszerre ez a két 'nagyszerű' betegség? Annyit tudok, hogy az SNSA csoportba tartozik mindkettő. A másik kérdésem - mi az RA első jele? Mert van, hogy fáj az egyik mutatóujjam mostanság, és nagyobb is a másiknál, szerintem.

        Dr. Szamosi Szilvia válasza a RA témában

        Tisztelt Kérdező! Elvileg előfordulhat, hogy mindkét betegség egyszerre jelen van, de ennek igen kicsi a valószínűsége, extrém ritka. A rheumatoid arthritis nem az SNSA csoportba sorolható, az egy különálló betegség. A Bechterew kórban is lehet a gerinc érintettségén kívül egyéb más ízületi gyulladás jelen, pl. mely általában a nagyobb ízületeket érinti, mint pl,. a térdet, illetve az inak tapadási helyén is lehet gyulladás, pl. az Achilles ínnál. A RA ezzel ellentétben általában szimmetrikusan jelnekezik mindkét oldalon, és sokízületi gyulladás, legjellemzőbb a kéztő, csuklóízületek gyulladása. Fontos, hogy a laboreredmények mit mutatnak, pl. a betegségre jellemző autoantitestek, a rheumatoid faktor (RF), vagy anti CCP. Ha ezek pozitívak, és van legalább 3 duzzadt ízület, akkor nagyobb valószínűségű a rheumatoid arhritis jelenléte is.


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk

        Dr. Szamosi Szilvia
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. június 17., 12:13; Megválaszolva: 2011. június 21., 10:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés