• Térdsérülés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! Nekem a jobb térdem sérült meg, a diagnózis patellofemoralis rendellenességek. Azt mondta a doktor akinél voltam, hogy a jobb térdkalácsom kissé kifele áll. Ez nem tudok mit jelent. Kaptam rá gyógyszereket, kenőcsöt, térdrögzítőt, jövő héten kell visszamennem, de más egyebet nem mondtak. Úgy érzem még mindig nem ment le a duzzanat a jobb térdemről, pedig már 3 napja szedem a gyógyszereket. Esetleg az ilyen sérülést kell műteni?

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térdsérülés témában

        Vizsgálat nélkül és a röntgen felvételek ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Nem igazán értem, mit értett a kolléga azon, hogy kissé kifelé áll. Feltételezésem szerint Önnek térdkalács ficama lehetett. A térdkalácsa nem a megfelelő helyzetben van anatómiai adottságai miatt, és ezért hajlamos a ficamodásra. Ha ez a panaszainak az oka, akkor 1-2 hétig lehet a térd duzzadt, fájdalmas. Ha leszívatni nem kellett a térdét az jót jelent, mert akkor a társsérülésnek a valószínűsége kicsi. Szövődménymentes patellaficam esetén nem szoktunk műtétet ajánlani, de ha a ficam rendszeresen ismétlődik, akkor mindenképpen ajánljuk a térdkalács stabilizációs műtétet.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. május 12., 21:52; Megválaszolva: 2011. május 14., 23:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: