• Tenosynovitis DeQuervain

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr / Doktornő! Kb. 3-4 hónapja fáj a jobb csuklóm, eleinte reggelente a kilincs lenyomása fájdalmat okozott, majd fáslizás után már nem volt ilyen gond, csak az éjszakai erős fájdalom maradt. Valamint napközben ha nehezet emeltem, szintén fájt. A csuklómon a hüvelykujj alatt a csontnál lett egy dudor, aminek csontos érzete van, viszont mozgott, most már nem mozdítható csak ott van és kemény mint ha csont lenne. Régebben ugyanilyen tünetem volt a bal kezemen, de az 1 hónap alatt elmúlt (jobb kezes vagyok). Voltam orvosnál, aki pár perces fizikális vizsgálattal megállapította, hogy ez Tenosynovitis DeQuervain, és műtétet javasolt. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez mindenféle képalkotó diagnosztika nélkül ilyen könnyen diagnosztizálható? Csak a műtét az egyetlen megoldás, vagy létezik más módszer is a gyógyulásra? A műtétnél azt mondta, hogy másnap már újra dolgozhatok számítógéppel. Ez tényleg így lenne? Előre is köszönöm válaszát.

        Dr. Szamosi Szilvia válasza a tenosynovitis témában

        Tisztelt Kérdező! A fenti tünetek alapján a diagnózis képalkotó vizsgálat nélkül is felállítható, az ultrahang csak megerősítheti ezt. ÁLtalában nem a műtét az első, először fizioterápia (UH, Lidocainos iontoforézis), helyileg nem szteroid gyulladáscsökkentő kenőcs, illetve esetleg injekció adása megkísérelhető. Azonban valóban minél régebben áll fenn a folyamat, annál kisebb a valószínűsége, hogy ezekre a kezeléskre jól reagál, és nagyobb az esély, hogy műtétre lesz szükség. A műtétet illetően valóban egy kis beavatkozásról van szó, azt azért túlzásnak tartom, hogy másnap már teljes terhelésnek tegye kis a kezét. Erről azonban majd az ortopéd szakorvost kell megkérdezni, aki a műtétet elvégzi.


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk

        Dr. Szamosi Szilvia
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. április 17., 21:28; Megválaszolva: 2011. április 24., 20:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés