Gerincfájdalom

Segítséget szeretnék kérni abban, hogy az édesanyám betegségére van-e valamilyen megoldás. Csontritkulása van amihez körülbelül két éve erős hátfájás társult. Több orvosnál megfordultunk, akik szerint nincs gyógymód, azt mondták, hogy ha fáj vegyen be fájdalomcsillapítót, ne mozogjon és éljen vele együtt. A fájdalomcsillapítókat már a gyomra nem bírja és nem is használnak semmit. Most már napi rendszerességgel térnek vissza a fájdalmai. Azzal a fájdalommal, ami neki van nem lehet együtt élni. Leírnám a 2009-es röntgen és a 2010-es MR eredményét. Th-L. gerinc 2 ir rtg. felvétel: A csigolyák mésztartalma csökkent. Csigolya compressio nem látszik, a zárólemezek is épek. A praesacralis porcrés jelentősen beszűkült. A csigolyák peremszélein osteophyták vannak. A costotransversalis izületekben arthrosis van. Vélemény: Spondylosis Th.-L. Spondylarthosis Th.-L. Discopathia L.V.-S.I. Lumbalis gerinc MR vizsgálata: Th.X.-től a sacrumig T1 és T2 súlyozott sagittalis síkú felvételeket készítettünk, az L.III.-IV., L.IV.-V., L.V.-S.I. intervertebralis rések magasságában T2 súlyozott paraxiális síkú felvételek készültek. A lumbalis lordosis kissé kiegyenesedett. A csigolyatestek peremszélein spondylophyta képződések, a kisizületek arthrosis láthatóA Th.XII. csigolyatestben 20 milliméter nagyságú, mk. szekvenciában magas jelintenzitású kerek képlet van. Az L.I.-IV. korongrések kissé keskenyebbek, a lumbalis discusok a T2 súlyozott felvételeken alacsonyabb jelintenzitásúak, degeneráltak. Az L.I. és L.III. korong körkörösen kissé előboltosul, a durazsákon ki benyomatot okoz. Az L.IV. discuson bal oldalon paramedialiasan 8 x 5 mm nagyságú előboltosulás van, mely a durazsákot komprimálja. Az L.V. discuson sérv nem látható. A conus és cauda rostok területén kóros nem látható. Vélemény: Hernia disci intervertebralis L.IV.-V. Protrusio disci intervertebralis L.I.-II., L.III.-IV: Sondylarthosis et polydiscopathia lumbalis A Th.XII. csigolyatestben haemangioma van. Jártunk már orvosnál, kapott injekciókat, infúziót és csak azt mondják, hogy éljen együtt vele. De ez így nem élet. Már semmit nem tud csinálni. Valóban nincs semmilyen gyógymód? Nem tudom elhinni.

Dr. Szamosi Szilvia válasza gerincfájdalom témában

Tisztelt Kérdező!

Elsősorban kooásos eltérések, valamint sérfv álla háttérben. A fájdalomcsillapítók mellett mindenképpen javaslom a fizioterápiáét, ha esetleg lenne rá lehetőség, Hévizen, vagy olyan rehabiltációs osztályon, ahol 2-3 hetes komplex kezelést tudnak adni. Ha semmilyen ilyen jellegű terápia nem hazsnál, akkor viszont tovább kell lépni erősebb fájdalomcsillapító, esetleg kábító fájdalomcsillapító tapasz irányába.

Kérdés: 2011. március 24., 19:23; Megválaszolva: 2011. március 27., 16:07
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Mit tegyek?
Egy éve megállapították, hogy egyik gerinccsigolyám 5 mm-t elcsúszott. Ebből következően deréktáji fájdalmaim lettek, majd később isiász a jobb...
Állás, járás nehézség
Tisztelt Doktornő! 54 éves, ülő munkát végző, jelentős súlytöbblettel küzdő nő vagyok. Sok éve vannak izületi problémáim: főként...
Reggeli derékfájdalom
Kedves Dr.Nő, 23 Éves vagyok. Gyakori probléma nálam, hogy az alvást megnehezití számonra a derékfájdalom. Gyakran arra ébredek, hogy rettenetesen...
Nyak fájás
Tisztelt doktor nő! Egy hónapja kb. bekerültem a kórházba, mert a bal kezem zsibbadt, és olyan érzés volt a bal mellkasomban mintha beszorult volna...
Gerincfájdalomra jók ezek a...
T. Doktornő! Nincs gerincsérvem. Fokozott háti kyphosis és lumbális lordosis. A csigolyák peremén vaskos csőrképződések. Sacroil.- rések nem...