• Gerinc ct lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot kívánok! Gerinc ct vizsgálaton voltam és szeretném megtudni hogy mit jelent! Mi ilyenkor a teendő? Előre is köszönöm! Az ábrázolt gerincszakaszon kifejezett spondylosis látható. Az I.IV. discus kifejezett körkörös protrusiot mutat, a gerinccsatornát és a forameneket kp. fokban szűkíti. Az L.V. discusszintén körkörös protrusiot mutat, és csontos peremszéli felrakódásokkal együtt, a forameneket és a gerincsatornát kp. fokba szűkíti. Vélemény: Protrusio disci L.IV. et L.V. kifejezett spondylosis.

        WEBBeteg szakértő válasza a CT vizsgálat témában

        Tisztelt Kérdező!

        A spondylosis azt jelenti, hogy a gerincoszlopot alkotó csigolyák közötti ízületek fokozott terhelése következtében kopás, vagy az ízületek szélein csontnövedékek alakulnak ki. Ugyanakkor mint tudjuk, a gerincoszlopot alkotó csigolyák között porckorongok vannak, melyek biztosítják a gerinc rugalmasságát. A porckorongok kopása tulajdonképpen természetes velejárója az öregedésnek is, de fizikai terhelés hatására hamarabb kialakulhat. A porckorongok rugalmatlanná válnak, lelapulnak, kitüremkednek a csigolyák közül, ez fogalmazódik meg az ön leletében is (LIV-V discus protrusio).

        Ha ezek a porkorongok kitüremkednek, a csigolyák elmozdulnak egymáshoz képest, és emiatt a csigolyák által körülvett gerinccsatorna értelemszerűen beszűkül bizonyos fokban.
        Az ön lelete tehát úgy értelmezendő, hogy elindult ez a kopásos folyamat, de nem látszott valódi kiszakadt sérv. Mindenesetre ez is elegendő ok lehet a derékfájdalomra, ami miatt gondolom az Ön esetében is kérték a CT vizsgálatot.
        Vigyázzon a hirtelen mozdulatokkal, statikus, nagy erőkifejtésektől óvakodjon, ne cipeljen nehezet. Rheumatológus szakorvosa biztosan ajánlani fog fizioterápiás kezeléseket is, amennyiben panaszai fokozódnak.

        Tisztelettel: Dr Szamosi Szilvia belgyógyász-reumatológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-06-26 21:40:36; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 07:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés