Térdműtét

Tisztelt Doktornő/Úr! 2011.02.02-án, szerdán elcsúsztam és a térdem kifordult. Elmentem a Vásárhelyi kórházba, ott a főorvos 105 ml vért lecsapolt a térdemből, megröntgenezték és mivel törésem nem lett, így hazaengedtek azzal a tanáccsal, hogy jegeljem és ha panaszom lesz, akkor keressem fel a Salgótarjáni kórház sebész orvosát. 3-án csütörtökön felmentem a Tarjáni kórházba (mivel nem láttam a térdkalácsom, mert megint tele lett vérrel) az orvos megnézte és egyből azt mondta, hogy műteni kell, vagyis tükrözni. Pontosan idézem a szavait a leletről: Jobb térdben jelentős mennyiségű folyadék, friss vér tapintható, 20 fokos flexiós helyzetben tartja, fájdalmas tekintettel a jelentős haemarthrosra ill. sérülése jellegére ízületi szalagsérülés nem zárható ki, arthroscopia javasolt, de mivel tegnap térdpunctio történt, 1 hét kivárás szükséges. 17-én kéne befeküdnöm a kórházba és 18-án történne meg a beavatkozás. Igaz, hogy lassan de érzem a javulást a térdemben és péntekig még sokat fog javulni! Most jön a kérdésem: Befeküdjek megműtetni a lábam? Mert nekem mint laikusnak fura, hogy ránézésre megállapítják, hogy műteni kell a lábam, 1.5 hétre a baleset után. Ráadásul mind a két helyen főorvosok vizsgáltak meg és a két főorvos véleménye között csak egy univerzum van. Az egyik pihentetést javasolt a másik műtétet. Tanácstalan vagyok! Itt kérném az Ön segítségét. Válaszát előre is köszönöm. T. Zoltán

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza térdműtét témában

Vizsgálat nélkül nem egyszerű pontos választ adni, de az Ön által leírtak alapján igyekszem ezt megtenni. Azt kell, mondjam, hogy valahol mind a két főorvosnak igaza van. Az ilyen jellegű sérüléseknél az a bevett szokás, hogy első körben, ha észleljük az ízületi folyadékot, azt lecsapoljuk. Ez már kis sérülések során is keletkezhet, nem kell hozzá feltétlenül törés, vagy szalagszakadás. Pihentetést, jegelést szoktunk javasolni, gyakran térdrögzítőt, vagy gipszet is helyezünk föl. Ha a kontrollvizsgálatokon észleljük, hogy ismét megtelődött a térd, az már felveti komolyabb sérülés lehetőségét, és ilyenkor meg szoktuk ajánlani az ízületi tükrözést, mert így egyrészt kiöblítjük a térdet, másrészt pontos diagnózishoz jutunk, harmadrészt pedig el is tudjuk látni a sérülést a két kis metszésből és nem kell az egész térdet felvágni. Így látatlanban azt javaslom, hogy ha javulást is érez, gondolkodjon a műtéten. A kezelőorvosával történő ismételt találkozáson beszéljék ezt meg. Ezen találkozáskor elvégzett vizsgálat után még a kezelőorvosa is dönthet úgy a javulást látva, hogy várjanak még, de az azonnali műtét is szóba jöhet, ha nincs tényleges változás a térdében.

Kérdés: 2011. február 13., 21:27; Megválaszolva: 2011. február 15., 22:38
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
térd fájdalom
üdvözlöm,. mütöték a térdemet patelloformális rendellenesség miat, 2015, 10.02 retinaculum bemetszést végeztek, kb 3 hónapja újra fáj a térdem...
Ismét megköszönném válaszát!
Korábban már kérdeztem Öntől, most ismét megtenném. A térdemből távolították el a fél hold alakú porcot.Köszönöm a tanácsát, egy...
Asc műtét után
Tisztelt dr. Bogdán Arél Úr! Két hete a bal térdemen, ASC-t műtétet végeztek, melynek során a medialis meniscus hátsó szarvának lebenyes...
Térdműtét után még mindig dagad
Tisztelt Doktor úr! 2 hete volt artroscopos térdműtétem. A 10 évvel ezelőtti mozaik plasztika (előtte medialis meniscus hátsó szarv szakadásom...
Térdműtét utáni fájdalom
Azzal a kérdéssel fordulok Őnhöz, hogy tavaly júniusban volt egy térd antroszkopos műtétem cyclops -ot távolítottak el! Jártam fizikoterapiara most...