Lumbágóval kíméletes mozgás

17 éves fiam derékfájás miatt orthopédiai szakrendelésen volt és az alábbi leletet kapta.L-S gerinc mozgása beszűkült.Lumbális paravertebralis izomzat spatiscus.L.IV., V.átmenet paravertebralis nyomásra fájdalmas.Lasegue jobb oldalon 50 foknál pozitív.Paresis, reflex eltérés nincs.Csipő neg. A testsúly megoszlása a két végtag között 50%-50%. A metatarsus fejek talpi felszíne a calcaneus egyenletesen fölfekszik. A sarok 0 fok valgusban áll, enyhe harántsüllyedés.Kezdődő hallux valgus.RTG: 2ir.L-S gerinc felv.:S.I.2 mm-es spina bifida.L.V.1 mm-es spina bifida.L.V.háti íve scleroticus.Egyéb neg. Azt tudom a nagymamájánál 50 évesen derült fény hasonlóan kismértékű spina bifidára. Most a gyerek B1 vitamint, Nurofent és Flector kenőcsöt kapott és szigorú fekvést majd hétfő már mehet iskolában nem tornázhat. Azt szeretném kérdezni, hogy a spina bifida miatt lesz-e valami különleges teendő vagy kímélő mozgás egyéb és hogy a sclerosis mitől alakulhatott ki nála és hogy ezt mennyire kell komolyan venni lesz e valami teendő vele.Egyébként változatosan étkezik és rendszeresen mozog de allergiás asztmája van ezért arra rendszeresen használ gyógyszereket és belégző szereket amik tudom, hogy nem tesznek túl jót a szervezetnek de muszáj használni őket.Válaszát előre is köszönöm..

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szamosi Szilvia válasza mozgásszervi témában

Tisztelt KÉrdező!

A spina bifida ártalmatlan probléma az esetek döntő többségében, és csak véletlenül fedezik fel úgy, hogy nem is okoz semmilyen panaszt. Teendő nincsen vele, arra kell törekedni, hogy rendszeresen mozogjon, de ne terhelje meg soha a derekát!

Kérdés: 2011. február 04., 20:41; Megválaszolva: 2011. február 08., 22:10
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Gyógytorna vagy kosár?
Fiam 13 éves, 2009 nyarán ludtalpat, tartási kyphosist állapítottak meg.-Háti kyphosis min.fokozott, skoliosis nincs. 2010 röntgen: D-L átmenetben...
Lábgörcs, merevedés
Feláláskor a lábam megmerevedik erős görcsős fájdalom kiséri.Éjjelente erős fájdalmam van pihenés után alig tudok felkelni. Már a legerősebb...
Mozgásszervi probléma
Kedves Doktor nö/úr A prblémám nem most kezdödött, hanem ez elött kb. tiz évvel, amikor elöször elzsibbadt a bal combom külsö része tehát az...
Miért fáj az alkarom
Pár hete érzem, hogy fáj a könyéktől lefelé a kezem. Nyomásra nem érzek fájdalmat, csak ugy hirtelen belejön a fájdalom.Leginkább a balkezem.Ezen...
Aramütésszerű fájdalom
Tisztelt Szakértő! Másfél évvel ezelőtt kezdődtek az első tüneteim.Ha a fejem elfordítottam, vagy hirtelen mozdultam a két karomban...