Csípőficam babánál

Tisztelt doktornő, doktor úr! Erdélyből írok, sajnos, itt nem bővelkedünk megfelelő tudással rendelkező szakorvosokkal.Kérdésem a következő: kislányom bal oldali csípőficamát 6 hónaposan észlelték. Azonnal műtétet javasoltak, így nem is volt időnk gondolkozni.Zárt csípőkorrekciót hajtottak végre, vagyis röntgen alatt helyretették a kislany csípőjét, aztan 8 hétre gipsszel rögzíteték. A röntgenfelvételek 8 hét után is azt mutatták, hogy a csípő helyén van, ekkor levették a gipszet, és 4 hétre kapott egy abdukciós készüléket, azért nem írom, hogy milyent, mert magyarorszáon nem használják.Ezt napi fél óra pihentetéssel hordtuk. Amikor letelt a 4 hét, a kontrollröntgen szintén rendben volt, mégis azt mondta a doktornő, hogy újra begipszeli.Nem fűzött ehhez magyarázatot, csak gipszelni akarta. Mi úgy gondoltuk, annyit szenvedett a kicsi a gipszben, s 4 hétig megszokta, hogy szabadon van valamennyire, s a csípő sem mozdult el, akkor nem engedjuk az újragipszelést. Másik ortopéd szakorvoshoz fordultunk, aki azt mondta, maradhat abdukcios készülékben, csak ne vegyük le egyáltalán. Azt szeretném kérdezni, 12 hét után még kimozdulhat-e a csípő a helyéből, esetleg ön mit javasolna? Van-e valami olyan mozdulat, amit nem szabad csinálni? Amikor levettük az abdukcios készüléket, a kislány a kóros lábát nem szívesen hajlította lefelé, ez normális, vagy rendellenes? KÖSZÖNÖM NAGYON A VÁLASZÁT ÉS A FÁRADSÁGÁT!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza csípőficam témában

Vizsgálat nélkül és a dokumentációk részletes ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni, de a küldött röngen alapján és az elmondást figyelembe véve elmondom a véleményemet. Én úgy gondolom, hogy az a legfőbb baj a kislánya esetében, hogy későn került felismerésre a csípőficam. Azt nem tudom, hogy Önöknél pontosan van-e csípőszűrés születést követően. Nálunk 6 hetes korban ultrahangos szűrésen esnek át a babák, így elég korán kiszűrjük, ha van valami gond, és így nagyon ritkán kerül sor műtétre, sokszor elég a terpeszpelenkázás esetleg a Pavlik kengyel vagy az abductios sin. 6 hónaposan sajnos így látatlanban is azt kell mondanom, hogy csak a műtét jöhetett szóba. Azon ritka esetekben, amikor mi is műtétre kényszerülünk műtét után mi is szoktunk gipszkötést alkalmazni, de mi nem 8 hétre, általában csak 4, esetleg 6 hétre, és utánna ha a helyén van a csípő és stabil, akkor áttérünk a kevésbé kellemetlen és egyre inkább időszakossá váló rögzítésre ami lehet abductio-s sin, vagy kengyel. Úgy gondolom, hogy jól tették, hogy orvost váltottak. Én sem gipszelnék ilyen sokáig gyermeket, pláne jó röntgen lelet mellett, sokkal inkább fokozatosan leszoktatnám a rögzítőkröl, ahogy a csípő állapota engedi és kezdeném tornáztatni, hogy az ízomzata erősödjön vissza, mert ennyi rögzítés után biztos sorvadtak az izmok. Ha a másik kolléga még a sín tartós használatát javasolta, akkor lehet, hogy még van egy kis instabilitás. Gondolom 3-4 hétnél nem akarja tovább rögzíteni és aztán kezdődik a tornáztatás. Azt, hogy kimozdulhat-e a csípő 12 hét után nem tudom megmondani, de ha az operáció megfelelően sikerült már nem szabadna ficamodnia. Amire figyelni kell, hogy minél inkább terpesz közeli helyzetben legyen a lába. Lehet tornáztatni is, amikor már nem kell állandóan a sín. Az, hogy nem akarja mozgatni a lábát abból is adódhat, hogy a sok rögzítés miatt kialakult izomgyengeség fájdalmassá, nehézkessé teheti a végtag mozgatását. Remélem tudtam némi segítséget nyújtani. Mielőbbi gyógyulást kívánok!

Kérdés: 2011. január 26., 15:41; Megválaszolva: 2011. január 29., 16:37
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Csigolya roppanás ,csont ritkulás
Keresztszalag (15)
Bokaduzzanat
MRI lelet SCHMOLR csomok
Mitől lehet ez?