Térdízület

Üdvözlöm! 23 éves férfi vagyok, régebben sportoltam majd abbahagytam és kissé elhíztam! Jelenleg 108kg vagyok és 182cm. Mostanában álló munkát végzek mely 12 órás sétálgatásból áll, arra lettem figyelmes hogy az egyik lábam kattog nem fáj csak pusztán érzékenyebb mint szokott, a maga a kattogás is egy kellemetlen dolog főleg kis mozdulatoknál. A kérdésem az lenne, hogy milyen probléma okozhatja ezt és mire számíthatok egy esetleges kivizsgálás eredménye képen? Jelenleg fogyok, és bár tudom hogy a súly okozhat ilyen problémát de annyi elhízott ember él évtizedeket ekkora súllyal.... hogy kissé igazságtalan lenne ha nekem pár év alatt ilyen fiatalon kialakulna valami amikor még a szervezetem is jobban regenerálódik: (Amit még hozzátennék a "kortörténetemhez", lúdtalpas vagyok de nagyon régen nem használok betétet mely megint nekem kissé érthetetlen hogy pont most és mért csak a másik lában jelentkezne a hiánya? Kérdésem már több orvoshoz is volt, hogy mit lehet elérni a lúdtalpbetéttel, és mennyi ideig hordható naponta de eddig egy sem adott egyenes választ, így ha van rá mód és tapasztalata ez is érdekelne! Köszönöm a segítségét, Thony

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza térd témában

Vizsgálat nélkül nehéz megfelelő választ adni. Elmondáas alapján több oka is lehet panaszainak. Ahogy mondta, a testsúly az egyik. Sajnos a térdek nehezen viselik a súlyfelesleget (kb. 80-90 kg az ideális testsúly a testmagasságához) , és gyorsabban kopnak az átlagnál. Aztán maga a lúdtalp is okozhatja a térd fájdalmát és eredményezheti a gyorsabb porckopást. Ha lúdtalpa van felmerül a kérdés nincs-e egyéb statikai elváltozás a végtagon (pl.: O-, vagy X láb) , illetve nem volt-e korábban valamilyen sérülés, mely szintén lőídézheti a porcok idő előtti kopását. Az, hogy ki mióta túlsúlyos az nem egyenesen arányos a kopás mértékével, mert nem azonosak a porcok állapotai, az ízületek statikái, mozgásformátumok stb., így a kopás sem ugyanolyan. Azt tanácsolom keressen fel egy ortopédiai szakrendelést, ahol kivizsgálást követően pontosabb választ tudnak adni. A lúdtalpbetétre visszatérve az a tapasztalatom (saját magamon is) , hogy az aktív időszakban (munka, sport, szabadidős tevékenységek) , illetve tartós állás esetén célszerű folyamatosan hordani a betétet a tartós hatás eléréséhez.

Kérdés: 2011. január 24., 11:57; Megválaszolva: 2011. január 25., 23:09
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Csigolya roppanás ,csont ritkulás
Keresztszalag (15)
Bokasérülés: Mit jelent?
Bokaduzzanat
MRI lelet SCHMOLR csomok