Gerincferdülés és sport

Tisztelt Doktor nő/úr! 19 éves egyetemista vagyok. Közel 1 éve elkezdtem foglalkozni teljes erőbedobással a testépítéssel, ami következtében szépen fejlődök is. A hátam erősödésével előtünt a gerincproblémám (két lapockám közti "lyuk") , amiről előtte nem tudtunk. Orthopédián 35-40 fokos ferdületet állapítottak meg (hátulról egyenes helyett egy fordított "S" betű látszik, oldal nézetből "S" helyett meg -idézem az orvost- "olyan egyenes, mintha kardot nyeltem volna") . Az orvos azt mondta, hogy már-már műtéti határeset, de mivel nem fáj a hátam, ezért csak annyi a dolgom, hogy az edzőterem előtt 20 percig a gyógytornán tanultakat csináljam. Ugyanakkor úgy érzem, hogy megtaláltam a nekem való sportot, és nem akarok lemondani róla, sőt... De az orvos is mondta, hogy ahogy fejlődik a háti izomzatom, annál nagyobb gödör lesz a gerincoszlopom helyett. Emiatt kezdtem azon gondolkodni, hogy milyen műtéti lehetőségek lennének számomra, mit fizet egyáltalán a TB? Két féle műtétről olvastam, az egyik 2 hetes fekvést vonz maga után, másik viszont 1 év fűzőt (se a fűző, se az 1 év edzéskihagyás nem nyerő nálam) . A leleteket sajnos nem kaptam meg, így nem tudtam feltölteni, de remélem ennek ellenére is tud pár szót mondani a műtétekről, lehetőségekről. Előre is köszönöm a válaszát, Zoltán

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza gerincferdülés témában

A gerincferdülések kezelése nagyon összetett dolog és sokszor nem is egyszerű. Elmondása alapján valóban a műtéti indikáció határát súrolja. Az, hogy ténylegesen műteni kell-e az még egyéb tényezők is befolyásolják. A műtéti lehetőségek száma is nagy. Az, hogy melyik eljárást használjuk, az is sok dologtól függ: mely csigolyák érintettek, mennyire deformálódtak, érintett-e a mellkas, mennyire hajlékony a gerinc, milyen a gerinc melletti izomzat. Az eljárások zömének a lényege, hogy a gerinc mellé egy fém vázat építünk be, és mint virág mellé leszúrt karóhoz hozzárögzítjük a csigolyákat, ezzel korrigálva a görbületet. Ami tény, hogy egy ilyen műtét után jó időre abba kell hagyni a testépítést, és ebből a szempontból mindegy, hogy melyik eljárást nézzük.

Kérdés: 2011. január 12., 22:28; Megválaszolva: 2011. január 14., 12:23
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Szíveskedjen a röntgen leletet...
Térd alján fájdalom hosszú ideje
Térdízületi gyulladás
Terápia javaslat
Mit lehet tenni? Mit szedjen?