Térdfájdalom, bokadagadás, térddagadás

Néhány napja erőssebb fájdalmat érzek a bal térdemben. Ugyanakkor már hetek óta alíg láthatóan de dagad a bokám és a térdem is. Előzmények: Régebben rendszeresen mozogtam (ötpróbáztam) , az elmúlt években már csak túrázom és kerékpározom, egy éve balesetből eredően annyira megütöttem a sípcsontomat, hogy az éppen nem tört el, de csonthártya gyúladásom volt, rettentő fájdalommal kb. 6 hétig. Ülő munkát végzek, időnként fáj a vállam és a derekam. A tavaszi kertészkedsem alkalmával észletem, hogy nehezen tudok kiegyenesedni. Pihentetés után nehézkesen indulok el, de úgy tapasztalom, hogy aerob mozgással nem romlik. Főleg estére dúzzad meg a térdem és a bokám. 43 éves vagyok, streszből eredő gyomor problémákkal, egyébként leleteim alapján egészségesnek nyílvánítanának. A háziorvosom nem veszi komolyan ezen panaszaimat, még reumatológushoz sem küld el. Szeretnék sokáig mozogni, elkeserít ez a fájdalom, kérem tanácsukat a további teendőim meghatározásához. Köszönettel. Kissné

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza térdfájás témában

Kedves Kissné!

Ön rendszeresen sportolt, és ezt remélhetőleg nem kell ezután sem feladnia! Azonban az Ön által említett tünetek mindenképpen figyelemfelkeltőek.

A térdfájdalom leggyakoribb oka porckopás, amely sajnos már ebben a korban is elkezdődhet, különösen ha nagyobb fizikai aktivitásnak volt kitéve korábban az ízület. A másik nagyon gyakori dolog, az ún. "Baker cysta" kialakulása, mely a térdhajlatban elhelyezkedő, a térdízülettel közlekedő ízületi folyadékkal telt képlet. Megléte jelentős fájdalommal, illetve a lábszár körfogatának növekedésével is járhat. Az, hogy panasza csak az egyik oldalon jelentkezik, leginkább Baker cysta jelenlétére tereli a gyanut. Mindezt térdízületi UH segítségével lehet pontosan látni, és ha a fájdalom, duzzanat tartósan fennáll, mindenképpen forduljon rheumatológushoz!

A derékfájdalom szintén nagyon gyakori, ez lehet a tartós ülőmunka, rossz testtartás következménye, vagy csigolyameszesedés, porckorong bántalom következménye. Szintén figyelmet érdemel, ha a fájdalom az utóbbi időben erősödött, legalább egy rtg felvételt szükséges végezni.

Végül úgy gondolom, hogy a több ízületet érintő panaszok az Ön esetében nem függenek össze egymással, de ahhoz, hogy ezt el lehessen dönteni, rheumatológiai vizsgálat szükséges, mert fiatalabb korban is kezdődhet gyulladásos, több ízületet érintő betegség alattomos, szinte minimális tünetekkel. Győzze meg háziorvosát egy beutaló erejéig!

Tisztelettel: Dr Szamosi Szilvia belgyógyász- reumatológus

Kérdés: 2008. június 19., 23:01; Megválaszolva: 2008. június 19., 23:01
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
A leírt MR eredmény alapján mi a...
Ball váll MR vizsgálati lelet...
Mi a problémám?
Csigolya roppanás ,csont ritkulás
Keresztszalag (15)