Lábfájás

Jo napot kivanok, volna egy kerdesem. Egy idősebb (90+ eves) hozzátartozómnak volt egy balesete, leesett es a combcsont feje megsérült, amit operálni kellett ezelőtt másfél évvel, amikor egy Austin-Moore típusú protézist helyeztek el a lábba. Eleinte minden jól ment, nagyon hamar felépült, járókával es bottal is járt, de egy idő után kezdett rosszabbul fájni a lába (feltételezem, hogy a porc idővel elkopott es most a Austin-Moore protézis feje a csontot súrolja azért van ez a fajdalom), most pedig fájdalomcsillapítót (TRAMAL [TRAMADOL] - ami elég erős - ezért szeretnék a fájdalom okára koncentrálni nem a fájdalomra, vagyis valami megoldást találni, ahhoz, hogy ne fájjon annyira akkor pedig nem lesz szükség erősebb fájdalomcsillapítóra, egy gyengébb is jó eredményt fog hozni) kell szednie ahhoz, hogy tudjon járni egy kísérő segítségével es egy bot segítségével (a fajdalom lehet a kiváltó oka annak, hogy a test állasa is megváltozott ezért az utóbbi időben derékfájás is jelentkezett - amit sikerült megoldani egy jó minőségű gumis derék kötő és derékfájdalmak kezelésére kifejlesztett kenőcs segítségével). A második probléma az, hogy a protézis alsó része, ami a csontban helyezkedik el az minden lépesnél nyomja a combcsont belső falat (az Austin-Moore protézis nincs lecementezve - az orvos azt mondta, hogy az előrehaladott kor nem engedte meg a cementezést, mert azt fel kellett volna melegítse 150 °C - ra es a szíve nem bírta volna) ami természetesen fáj. A kérdésem az lenne: milyen megoldást létezik a porcképzés elősegítésére? Valahol olvastam valami gél használatáról (térd ízületeknél, porckopásért) amit beinekcioztak azért, hogy a súrlódás ne legyen olyan mértékű, hogy az nagyon fájjon. Létezik-e ilyesmi, vagy talán nem emlékszem en jól, es ha létezik, akkor lehet-e használni más helyeken is. Milyen más megoldás létezik, úgy gyógyszer, kenőcs, inekcio, stb.? Havonta a családi orvos javaslatara Kalcium tablettát szed 10 nap/hónap. Az orvos, aki operálta több mind egy fel evvel ezelőtt egy konzultáció alkalmával azt mondta, hogy minden jól van, hat lehet neki igen, mert neki nem faj, ezért azt mondtam, hogy inkább konzultálok másokkal is es megkérdezek másokat is (orvosokat, professzorokat), hátha valakinek lesz egy jobb ötlete vagy megoldása. Hosszabb olvasgatás következtében egy cikket találtam, ahol egy olyan Moore protézist láttam, amelynél a combcsontba helyezendő protézis mellett még volt egy sapka féle, amit a medencecsontra rögzítettek így nem létezett semmi féle súrlódás sem fájdalom, de egy 90+ idős személynél ez nem volna egy jó megoldás, meg egy operáció. Mellesleg megjegyzem azt, hogy az előrehaladott kor ellenére is nagyon jó egészségnek örvend, az egyedüli probléma ez a láb fájdalom, amit meg szeretnek oldani valahogy. Elég elszomorító, hogy annyi éven keresztül semmi új technológiát nem fejlesztettek ki számba véve azt, hogy az Austin-Moore protézisek már az 19xx évektől létezik. Remélem, hogy fogok találni egy optimális megoldást, amelyiknek valami eredménye legyen. Válaszát előre is köszönöm. Bocsánatot kérek, hogy ilyen hosszura sikerült a kérdés. Kellemes napot kivanok. Tisztelettel.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza a lábfájás témában

Vizsgálat nélkül, illetve a dokumentációk, műtéti leírás és a röntgen ismerete nélkül nem lehet pontos választ adni. Írását olvasva több meglepő, illetve ellentmondásos dolgot is olvastam. Austin-Moore protézis nincs, ez egy feltárási módszer, mely során a csípőízületet hátulról közelítjük meg és így helyezzük be a protézist. Moore protézis létezik, régi tipusú protézis, ami valóban ragasztás nélküli, és csak a fejet pótolja.Jelenleg a cemetezést az alábbi szabályok szerint végezzük. Az az elfogadott, hogy 65 év alatt ha a csontálomány engedi ragasztás nélküli protézist ültetünk be, mert a jó és fiatal csont még belenő a protézisbe (így rögzíti azt) és később amikor majd kb. 15 év múlva cserélni kell, minimális csontvesztéssel lesz az eljárás megoldható. 65 év felett, illetve porotikusabb csontállománynál cementezzük a protéziseket. Az, hogy a cementet 150 fokra fel kell melgíteni, illetve ezt az idősebbek nem bírják ki erre azt kell mondjam, hogy valótlan. A cement amit használunk az két komponens elegyéből áll, amit szobahőmérsékleten összekeverünk. Ahogy köt(polimerizálódik) valóban fölmelegszik, de magától, nem mi általunk és nem 150 fokra, mert akkor a környező szövetket elégetné a fiatalnál is ugyan úgy, mint az időseknél. A porcképzésről néhány gondolat. Az ízületi porc képződése mint folyamat a növekedéssel együtt befejeződik. Ezt követően az ízfelszineket alkotó hyalinporc ha megsérül, csak másodlagos, jóval gyengébb rostos porccal pótlódik, de ez a képessége a szervezetnek is csökken a kor előre haladtával. Nincs olyan gyógyszer, injekció ami ízületi porc képzésére tudná rávenni a szervezetet. Az elhalt porcot műtétesen tudjuk pótolni máshonnan vett porccal (másik ízület, másik eber, vagy esetleg állati porc) illetve protézissel. Az injekciók amiket az ízületekbe adnak azok a meglévő porcokat táplálják, erősítik, illetve a súrlódást csökkentik és ezáltal a kopást. Ami szintén hamis információ, hogy a Moore féle protézis óta (1950-es évek) nem fejlesztettek volna ki protéziseket. Igen is rengeteg protézis típus alakult ki azóta, csak a szemlélet változott a gyakorlatok során. ma sokkal kisebb számban alkalmazunk felszínpótló protéziseket, mint teljes, vagy fél protéziseket. De felszínpótló eljárásból is sokféle akad. Azt, hogy miért pont ezt ültették be a hozzátartozójának azt nem tudom pontosan megmondani a dokumentációl ismerete nélkül és így azt sem, hogy milyen tipusú lett volna a legmegfelelőbb. Azt tudom javasolni, hogy keresen fel olyan nagy ortopédiai osztályokat, illetve valamék egyetemi klinikát, ahol foglalkoznak reviziós protézis műtétekkel (más meglévő protézis jobbra történő cseréje) és ott kérje ki a kollégák véleményét a lehetőségekről!

Kérdés: 2010. szeptember 08., 01:36; Megválaszolva: 2010. szeptember 11., 00:32
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Sacroileitis - Mire számíthatok?
Könyök-alkar fájdalom
Kéz fájdalom
Boka sérülés
Térdprobléma