Milyen betegsége van a gyermekem gerincének?

Tisztelt Doktornő, tisztelt Doktor úr! Szeretném megkérni Önt, hogy fiam MR eredményét "hétköznapi" nyelven elmagyarázni szíveskedjen, illetve szeretnék tanácsot kérni a további lépésekre. " A lumbalis lordosis mérséklődőtt. A Th.XII. és L.III. csigolyatest dorsalis corticalisa alatt 13 illetve 18 mm nagyságú, éles szélű, jól körülhatárolt, a corticalist kissé elvékonyító, T2 szekvencián hyperintenz képlet látható. A háti-ágyéki átmenetben a fedőlemezeken kis Schmorl herniák okoznak benyomatot. A peremszélek kissé megnyúltak. Az LS rés kifejezetten, a többi intervertebralis rés mérsékelten beszűkült. A discusok jelintenzitása csökkent. Az L.IV. discus bal oldalon paramedialisan és foraminalisan széles alapon, egyenetlen kontúrral előboltosulés kissé caudal irányba leterjed. A hernia 10 mm-nyire boltosul be a canalis spinalisba és annak nagy részét kitölti. Az itt eredő és kilépő bal L.4. és 5. gyököket eléri. A Th. XI-XII. csigolyák közti discus jobb oldali paramedialis túlsúlyú előboltosulása szintén megfigyelhető, de itt a tekercsben lévő perifériás elhelyezkedés miatt a gyöki érintettséget nem lehet megítélni. A többi discus számottevő előboltosulást nem mutat. A gyökkilépések szabadok. A kisizületekben mérsékelt arthrosis jelei észlelhetők. A canalis spinalis primeren szűkebb. Vélemény: Hernia disci L.IV. paramedialis et foraminalis l.s. gyöki érintettséggel. Protrusio disci Th. XI-XII. paramedialis l.d. Spondylarthrosis lumbalis min.grad. Szűk canalis spinalis. A csigolyatestekben látott elváltozás haemangiomának megfelelhet, de a csontszerkezeti eltérés pontos tisztázásához kétirányú lumbalis gerinc rtg vizsgálat végzése javasolt." Szeptember 3.-án fog megtörténni a rtg. vizsgálat. Nem tudom pontosan, hogy milyen betegsége lett fiamnak. A derekát fájlalja bal oldalon és a baloldali lábszárban zsibbadást érez, kb. júius óta. Én nagyon meg vagyok ijedve az MR vizsgálat eredményétől. Ő méd nagyon fiatal ahhoz, hogy ilyen elváltozások legyenek a gerincében. Két évvel ezelőtt volt egy balesete, egy személygépkocsi elütötte. Fiam kerékpárostól együtt a motorháztetőre esett, onnan le a földre. A rtg vizsgálat nyaki meghúzódást mutatott ki, hosszabb ideig kellett viselnie azt a szivacs gallért. Nagyon várom mindenre kiterjedő őszinte válaszukat.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a gerinc MR témában

Tisztelt Kérdező! A fiának többszörös gerincsérve van, mely valószínűleg a panaszai nagy részéért felelős. Az ágyéki IV-es csigolyánál lévő sérv bal oldalon nyomja a kilépő ideggyököt is, így a fájdalom lesugározhat a bal alsó végtagba. Ami miatt a rtg vizsgálatot kérték, az az, hogy a csigolyatestben is láttak eltérést, mely lehet jóindulató érburjánzás, haemangioma. Ezzel nincsen teendő, azonban a sérvet kezelni kell. Ha a panaszok a gyógyszeres kezelés, fizioterápia, gyógytorna mellett sem múlnának el, akkor pedig sajnos műtét is szóba jön!

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2010. augusztus 26., 16:05; Megválaszolva: 2010. augusztus 29., 17:37
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Sacroileitis - Mire számíthatok?
Könyök-alkar fájdalom
Kéz fájdalom
Boka sérülés
Térdprobléma