• MR eredmény milyen problémát mutat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! 2007 decemberében bal oldalon L.IV. és L.V discus herniával opráltak. 2009 januárban hegoldó műtétem volt. Azóta is borzalmas fájdalmaim vannak deréktól lefelé, a bal lábam térd alatt pedig zsibog . Azóta jobb lábamban is érzek fájdalmat . 43%-ot kaptam a felülvizsgálaton.Közben csont ízotóp vizsgálaton is voltam ahol sacroileitis bal oldalon 1,72 volt a normál érték 1,35-ig jó. Mos készült MR : A sacroiliacalis ízűleti rések mindkét oldalon megtartottak, jelenleg zajló gyulladásra utaló oedéma nem ábrázolodik. A lumbalis lordis íve egyenesebb. Az L.IV-V. discusok dehydraltak.Az L.IV. és L.V. discusok kp. fokú körkörös protrusioja látszik, mely a forameneket mérsékelten szűkiti, az L.V. discus magasságában a jobb oldali kilépő gyök érintett. Az L.IV. discus magasságában kontrasztanyag adás után a bal oldali recessust, de számottevő compressiot nem okoz. A peremeken és kisízületekben kezdödő spondyloticus osteophyta képződés van, mely helyenként kissé szűkiti a forameneket, de gyökkilépések megtartottak. A dorsalis peremeken lévő osteophyták a durazsák ventralis kontúrját helyenként elérik, de számottevő compressio nem látszik. A zárólemezek helyenként egyenletlenek, az L.IV. és L.V. discusok magasságában részben oedemés, részben zsíros degeneratio észlelhető. A conus medullaris az L.I. magasságában végződik, normál jelviszonyokat mutat. Kérem írja meg nekem, hogy ez mit jelent. Mitől vannak olyan fájdalmaim, hogy még a háztartási munkát sem tudom segítségnélkül ellátni. Változhat az állapotom akár jobb, akár rosszabb írányban? Ülni, állni hosszútávon nem tudok szeretnék dolgozni, de ísszonyatos fájdalmaim vannak. Érdemes lenne állapot rosszabbodásra hivatkozva újabb felülvizsgálatot kérnem? Mire számíthatok a jövőben. Még annyit, hogy rendszeresen járok kezelésekre, minden évben Hévízre is és minden nap tornázom amit a gyógytornász tanított. Köszönöm előre is válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a gerinc MR témában

        Kedves Kérdező! Kiújult illetve újabb magasságban kialakult sérv nem igazolódott az MR-en és hegesedést sem írtak le. Jelenleg az MR alapján a sacroileitis is kizárható. Kis előboltosulások vannak az LIV-LV csigolyák alatti porckorongokon, melyek a kilépő ideggyököket nyomják. Emellett a csigolyákon kis "csontkinövések" is kialakultak melyek szintén az ideggyökök nyomódását okozzák. Ezek alapján újabb műtét jelenleg nem jön szóba. A rendszeres gerinctorna, úszás és fizioterápia mérsékelheti a tüneteit, illetve üléskor, álláskor érdemes lenne gerincfűzőt viselnie.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. június 30., 11:09; Megválaszolva: 2010. július 02., 20:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés