Gerincferdülés gerincröntgen alapján

Kb. 1 hónapja a háziorvosom gerincferdülést állapitott meg nálam gerincröntgen alapján. Mostanában nagyon gyakran fáj a talpam és a sarkam, a derekam viszont nem. Jártam 10-10 alkalommal masszázsra és fizikoterápiára, most jelenleg tens -re, de semmi javulást nem érzékelek. Kérdésem az lenne, hogy van egy csúnya külső visszerem a bal lábamon, hogy okozhatja -e ez a sarok és talpfájdalmat, vagy ez a gerincferdüléstől van. Maga a visszér egyenlőre nem sokszor fáj, kezelem néha visszér krémmel. Ami számomra furcsa, hogy abal lábam combrésze fáj, ennek is a belső része hátulról és az alhasban furcsa bizsergést érzek állandó jelleggel.Ez mind lehetséges a gerincferdüléstől? Vagy több problémára kell szétbontani esetemet? Szeretném megoldani mielőbb a problémámat, mert mennénk nyaralni, és nem nagyon birok ülni sem. Köszönöm válaszát előre is.

WEBBeteg szakértő válasza gerincferdülés témában

Tisztelt kérdező!

Orthopédiai betegségek tisztázásához -különösen a gerincferdülés esetében mindig célszerű a korát elárulnia.Vannak ugyanis olyan betegségek az orthopédiában, melyek bizonyos életkorhoz kötöttek, és máskor nem is jelennek meg. A gerincferdülés egy kiterjedt témát felölelő betegségcsoport, és számos formája van, melyek különböző életkorban jelennek meg, a kezelésük ettől függően eltérő. Ha nagyon sarkosan akarok fogalmazni, akkor alpvetően két nagy csoportja létezik, egy jobb indulatú, spontán korrigálható formája és egy rosszabb indulatú, a gerinc egy része struktúrájának megváltozásával járó formája.

Az előbbi típusosan a serdülőkorban jelentkezik és felnőttkorra "kinőhető", a másik forma szigorú utánkövetést és kezelést igényel.Ezt orthopéd szakorvos gondos fizikális-, és a gerinc egészéről készített rtg felvétellel pontosan el tudja egymástól különíteni. Ami a sarok-ill. talpfájdalmat illeti, a jobb indulatú formában jelentkezik gyakrabban, mert ezzel gyakran társul bokasüllyedés. A gerincferdülés mértékének pontos tisztázása elengedhetetlen! Nagy fokú deformitásnál azért már gerincfájdalmak is vannak, amiről ön nem számolt be.

Ami a combján lévő visszérbetegséget illeti, ez fájdalmat általában a visszér helyének megfelelően okoz, különösen, ha vénafal gyulladása is társul hozzá. Ennek részletes kivizsgálása érsebész feladata.

Részletes orthopédiai kivizsgálást javasolok önnek, ami a fent leírt gerincferdülésre, bokasüllyedésre (lúdtalpra) , vagy akár saroksarkantyú meglétére terjedjen ki. A probléma lehet összetett is, pl. ha ön középkorú, vagy idősebb, a gerincferdüléssel másodlagosan járó, vagy attól független "kopásos" betegség is okozhatja panaszait.

Tisztelettel: Dr. Juhász Csaba ortopéd szakorvos-traumatológus

Kérdés: 2008. június 09., 20:31; Megválaszolva: 2011. július 29., 14:09
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Mellkasba sugárzó hátfájás
Tisztelt Doktornő! 1, 5-2 havonata fokozatosan erősödő jobb oldali lapocka alatti hátfájdalmam van ami erősen kisugároz a mellkasom felé is de ez...
Növekedés
Tisztelt Doktor úr/nő! 17 éves fiú vagyok a problémám pedig az, hogy a vállam illetve az egész felsőtestem keskeny és vékony, korosztályomhoz...
grincferdülés
Tisztelt doktor úr! Valami furcsaság folytán úgy tűnik nem regisztráltam pedig úgy emlékszem egy hasonló levelet ezen az úton már küldtem önnek...
Diagnózis értékelése
Kérem az alábbi diagnózis értelmezését: Háti és nyaki gerinc, kétirányú. Csontos nyaki borda nem látható. A C.4.-5. -6-7 csigolyák közt az...
Gerincröntgen eredmény értelmezése
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Háti gerincfájdalom miatt, ami légvételre néha kisugárzik a ball mell alatti bordákba, tüdő és gerincröntgenre küldtek...