• Fiatal létemre fáj a derekam - Miért?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Fiatal férfi vagyok, és mostanában reggelente, hajnalban sokat fáj a derekam, néha a hátam is. Később napközben, ha bejáratódik, akkor csökkennek a panaszaim. Mitől lehet ez?

        WEBBeteg szakértő válasza a derékfájás, fiatal kor témában

        Ebben az esetben minél hamarább forduljon reumatológushoz. Ilyenkor ki kell zárni, hogy nincsen a Bechterew kórja, vagy latin néven spondylitis ankylopoetica (SPA). Ez egy gyulladásos ízületi betegség, mely főként a gerincet érinti, és annak teljes elmerevedéséhez vezethet. Ennek kiderítése érdekében megvizsgálja az orvos a gerincmozgásokat, a kitéréseket minden irányban. Vérvétel történik, mert gyakran a gyulladásos fehérjeszint (CRP) magasabb, illetve van egy bizonyos genetikai meghatározottság is, ami azt jelenti, hogy a HLAB27-es allél gyakrabban fordul elő ezeknél a betegeknél. A sacroiliacalis ízület (keresztcsont és a csípőcsont érintkezésénél) gyulladása okozza a jellegzetes derékfájdalmat, így ennek megítélésére betekintő sacroiliacalis röntgen vizsgálat szükséges.

        A másik jellegzetes fiatalkorban, vagy sokkal inkább gyermekkorban jelentkező gerincbetegség a Scheuermann kór. Ennek oka ismeretlen, és a röntgen, vagy MR vizsgálat erősítheti meg a diagnózist. Ezeken látszik a jellegzetes ún. Schmorl hernia, azaz a csigolyák meggyengült felső zárólemezén a porkorong egy része beboltosul.

        A két betegség kezelése eltérő, de mindkettőnek nagyon fontos alapját képezi a torna. Emellett Bechterew kórban feltétlenül gyógyszeres kezelésre is van szükség, mert a folyamat előrehaladását másképp nem lehet megállítani.


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina

        Kérdés: 2010-04-09 14:19:31; Megválaszolva: 2010. április 09., 14:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: