• MRI lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr/Nő/

        Szeretném a véleményét kérni. 43 éves nő vagyok. Több mint 10 éve kezdett el fájni a derekam bal oldali része. Aztán a bal lábam, mely zsibbad is néha. A múlt év szeptemberében ez a fájdalom erősödött. Ülőideg zsábával kezeltek. Több orvosságot, injekciót, fizioterápiás kezelést  kaptam. Ennek ellenére sem javultam. A fájdalom a derekamtól indul  a bal combom hátsó részén egészen a talpamig és a lebfejemig. A farrésznél egy helyen szinte mindig fáj, mely terhelésre erősödik, de üléskor és este lefekvés után is csak bizonyos testhelyzetet felvéve csökken. A járás is nehéz és mintha bizonytalanabb lenne mint a másik lábammal. A combon hátsó részén az izom szinte mindig feszes, görcsöl az izomlazitó gyógyszer  és a torna ellenére is.

        MRI vizsgálat leletem eredménye:

        Enyhe balra convex hajlat. A IV. V. korong víztartalma csökkent. Th XI. korong enyhén szétterül. A III. és IV. korong kissé elődomborodik, a centralis protrusio fokozottabb. Az V-ös korong lelapult, benne levegőgyülem is lehet. A szomszédos peremek kihegyezettek. A szomszédos zárólemezek alatt zsíros degeneratio jelei.

        A háziorvosom ideg és gerincsebészetre küld tovább, a reumatológus viszont azt mondta felesleges. Izomlazitót, gyógytornát javasolt.

        Tisztelettel kérem, legyen szíves nekem elmagyarázni a lelet mit jelent és mennyire súlyos ez, illetve miért említettek műtétet. Emiatt lehet e a lábfájásom, illetve milyen kezelést tudna javasolni.

        A másik gondom, mindkét könyökömben teniszkönyököt állapitottam meg. Először a bal kezdett fájni és mivel ez sem javult kaptam bele három Diprophos injekciót.
        Ez jó volt a fájdalom megszünt. Sajnos pár hónap mulva a jobb is fájni kezdett és a bal is ismét. A kezelőorvosom azt mondta egyelőre nem tud mit csinálni mivel egy éven belül nem adhat több injekciót, javaulás pedig csak ettől lehetne. A legnagyobb gondom az, hogy sokszor elejtek tárgyakat és egy pár dkb emelése is már fájdalommal jár.
        Szabolcs megyében lakom, itt nem tudom, hogy van-e esetleg valamilyen kezelési lehetőség.

        Várom válaszát, melyet előre is nagyon köszönök Önnek.

        Tisztelettel:

                         Ilonka

         

        WEBBeteg szakértő válasza a Derékfájás témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az MR lelet alapján van az ágyéki III-as, IV-es porckorongon kiboltosulás. Arról azonban nem nyilatkozik a leírás, hogy nyomja-e ez a kiboltosulás az ideggyököt, mely okozhatja a lesugárzó fájdalmat, zsibbadást. Ha nincsen ilyen, akkor valóban nem jön szóba műtét, csak a reumatológus által javasolt konzervatív (gyógyszeres, fizioterápiás) kezelés. Mindenesetre én nem tartom feleslegesnek a vizsgálatot, hogy megnézzék az eltéréseket, reflexeket megvizsgálják, és véleményezzék.

        A teniszkönyökre pedig fizioterápiát, iontoforézist lehetne próbálni valamilyen gyulladáscsökkentő kenőccsel. A Diprophos injekcióból egy évben maximum 4 alkalommal szoktunk adni.


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina

        Kérdés: 2010-03-19 11:20:47; Megválaszolva: 2010. március 19., 11:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: