• Indokolt a csipoficam mutet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr. Soltesz Annamaria!

        Kislanyom 5 es fel honapos es a tegnapi napon csipoficamot allapitottak meg nala. A doktor mutetet javasolt.

        En 1972-ben szulettem csipoficammal. Akkor en Pavlik kengyelt kaptam, amit 1evig kellett a szuleimnek kitartoan hasznalniuk.Igy en teljes erteku eletet tudok elni, panaszaim nincsenek, tokeletesen meggyogyultam.

        Tavaly megszuletett a lanyom Daniaban.Itt elunk, ide jarunk orvoshoz is.Szuletesnel ellenoriztek a csipojet, nem talaltak elterest. Mostanaban (kb.2hete) feltunt, hogy a gyerek a jobb labat kitudja nyujtani, a balt kevesbe, illetve a jobb laba joval aktivabb a balnal.

        Elmentunk hat a korzeti orvoshoz, aki ketsegbe esetten beutalot irt az ortopediara, ahol tegnap voltunk.Eloszor ultrahangos vizsgalatra mentunk, majd az ortoped doktorhoz, aki elkuldott a rontgenre is bennunket, aminek az eredmenyet majd levelben fogjuk megkapni a mar esesetleges muteti idoponttal.

        Gondolom, a rontgen felvetel az egyetlen hiteles dokumentum, ami a csipoficamot kimutatna!?

        Mennyire rizikos egy ilyen pici babanal a mutet? Indokolt-e egyaltalan? Nincsen mas lehetoseg? Mi a javulasi eselye Lili lanyomnak mutet utan? Szeretnem tudni, hogy mivel allunk szemben, mire kell odafigyelnunk, ha mar eddig ezt igy elhanyagoltuk!? Mi vagyunk a felelossek egyaltalan?

        Varom mielobbi valaszat!

        Koszonom, hogy szakit rank egy kis idot, szamomra nagyon sokat jelentene, ha gondolatait megosztana velem.

        Koszonettel: Garami Krisztina

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a csípőficam témában

        Pontos választ a dokumentációk ismerete illetve vizsgálat nélkül nem lehet adni!

        Azt, hogy Dániában mi a szokás nem ismerem, de nálunk a születés utáni vizsgálatot 6 hetes korban követi egy ultrahangos szűrővizsgálat. Tudomásom szerint Dániában ilyen nincs. Úgy gondolom, Önök nem hibásak abban, hogy csak most került felismerésre a dolog. Ez a dán egészségügyi rendszer "hibája". Náluk nem szokás ez a szűrő vizsgálat ismereteim szerint. Azt, hogy indokolt-e a műtét a már említett okok miatt nem tudom megmondani, mint ahogy azt sem, hogy lenne e más lehetőség. Elviekben van, mint ahogy önnél is volt a Pavlik kengyel illetve hasonló korrekciós eszközök. Ezek használhatósága is a röntgen és fizikális vizsgálat alapján itélhető meg. A műtét rizikója jelentősen nem nagyobb, mint egy 4-6 éves gyermeknél. Javulás mindenképpen várható tőle! Bár vannak fenntartásaim a műtéttel szemben ilyen fiatal korban. Nagyon nagy elváltozásnak kell lennie, hogy már 6 hónaposan műtétet terveznek. Nem azt mondom, hogy "hülyeség" amit terveznek az ottani kollégák, csak azt, hogy nálunk ilyen fiatal korban igen ritkán kényszerülünk műtétre 6 hónapos kor környékén, de jelentős elváltozás esetén itt is szoktak operálni.

        Azt esetleg még meglehetne tenni, hogy ha megkapják a röntgen felvételt, azt küldjék már el egy levélben és akkor remélhetőleg bővebben tudok nyilatkozni az esetleges lehetőségekről. Illetve, ha úgy gondolják vigyék el egy másik szakemberhez is, hátha más megoldás is lehetséges, mint a műtét.


        Dr. Piros Zsuzsanna
        általános orvos, fül-orr-gégész Itt kérdezhet

        Dr. Piros Zsuzsanna

        Kérdés: 2010-03-18 12:38:03; Megválaszolva: 2010. március 18., 12:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: