• Csontscintigraphia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Röntgen eredmény:-Nyaki, háti, lumbalis gerinc kétirányú:Kifejezett porosis. A Th.XI.felső zárólemezén compressziós törés. A gerinc saggitalis irányú görbületei fokozottak. A C.III-VI.rés kp.fokban szűkebb. A nyaki szakaszon mérsékelt, másutt kisfokú spondylosis. Csípőizület AP felvétel. Mindkét oldalon a vápa terhelési felszínén enyhe reaktív sclerosis. Ezzel az eredménnyel elküldtek reumatológushoz. Aki nem tett mást, kiírt 2x1 Aflamint, és 2x1 Zalotart.És előjegyzett április közepére erre a csontscintigraphias vizsgálatra. A kérdéseim ezzel kapcsolatban a következők lennének. 1., Mi a véleménye erről a leletről? 2., A gerincben lévő ilyen fajta törés nem veszélyes, nyugodtan lehet több mint egy hónapot várni a vizsgálattal? 3., Tud-e ajánlani esetleg olyan intézményt, ahol ezt a vizsgálatot elvégzik soron kívül, természetesen térítés ellenében, bárhol az országban? 4., Mi lehet a therápia? Válaszukat előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a mozgásszervi panasz témában

        Tisztelt Kérdező!

        A kompressziós csigolytörés kezelésében vannak újabb lehetőségek is, valóban nem ennyi csak a terápia. A kezelés illetve a diagnosztika sürgető voltát az határozza meg, hogy vajon lehet-e tudni, hogy mikor történt az összeroppanás. Mert ha friss a történés, 1-2 héten belüli, akkor azonnali idegsebészeti vizsgálat szükséges, és az ő elbírálásuk alapján esetleg van lehetőség feltölteni a csigolyát, hogy stabilizálják. Ha nem friss a törés, akkor pedig valóban a fájdalomcsillapító az elsődleges, illetve a csontritkulás további megelőzése, a romlás, újabb törés megakadályozása. Ezt szintén gyógyszeresen kell kezelni, nem tudom, hogy esetleg történt-e már csontritkulás (DEXA) vizsgálata? A csontszcintigraphias vizsgálatra azért van szükség, mert csigolyaösszeroppanás hátterében mindig kötelező a daganatos betegség, áttét lehetőségének a kitzárása. Emiatt tehát vérvéteét is érdemes ilyenkor a szcintigraphian kívül végezni, megnézni a vérsüllyedést, általános laborokat. Ha a süllyedés magas, akkor pedig kóros fehérje kimutatására további laborviizsgálat szükséges. Szerintem térítés ellenében bárhol megcsinálják soron kívül  vizsgálatot, csak nem biztos, hogy érdemes. Addig legalább a laborvizsgálatot csináltassa meg, ha még nem volt.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk Itt kérdezhet

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2010-03-16 17:41:17; Megválaszolva: 2010. március 16., 17:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: