• Hallus Valgus műtét utáni komplikációk.

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Dr.! Édesanyám szeptemberben, hallux valgus műtéten esett át. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy emellett, Fon Willebrant betegségben szenved, úgyhogy a műtét, kicsit komplikált volt. A műtét után és előtt, több egység faktorpótlásban volt része. Természetesen utána megkapta a szükséges antikoaguláns kezelést is. Több hét lábadozás után eltávolították a műtét során beültetett "acélpálcát". Mindkét lábat operálták. Gyógytorna és rehabilitáció, nem került szóba, néhány otthon végzendő gyakorlaton kívül. Másfél hónapja fokozottan hidegérzékeny egyik lábfeje, ujjakon gyakran lilulás látható. Érelzáródás állítólag nincs, de immunológiai kivizsgálásra került sor, egy hetes Trentálos infúzió folyt. A tünetek nem igazán enyhültek, sőt a cipő viselése igen panaszos, fájdalmas. A műtétet végző orvos végül röntgent kért, ami alapján csontkinövés látszódik. Elmondása szerint, nem találkozott még ilyen esettel az orvosi konzílium összeült, és további 3 hónap várakozási időt rendelt el, hátha addig beépül a csont, bár nem értem hogyha eddig nem épült be aminek be kellett volna most miért kell még ennyit várni és nem keveset szenvedni a betegnek, édesanyámnak? Várom válaszát, segítségét ezen szakterületen kompetensebb szakember keresésében. Köszönettel!

        WEBBeteg szakértő válasza a hallux valgus témában

        Vizsgálat és a dokumentációk (röntgen, műtéti leírás, ambuláns lap) ismerete nélkül nem tudok pontos választ írni. Maga a csontkinövés ténye igen érdekes. Azt ugyan nem tudtam kiszűrni, hogy a műtéti területben alakult-e ki az elváltozás, de feltételezem. Itt akkor valamilyen csontosodási zavar léphetett fel, már ha olyan tipusú műtétet végeztek ami a csontokat is érintette. A várakozás véleményem szerint azért van, mert egy esetleges ismételt műtét elég nagy procedúrával jár ( faktorpótlás, előkészítés, esetleges komplikációk az ismételt műtétnél). Arra várhatnak a kollégák, hogy hátha a szervezet elbontja a túlburjánzott csontot és így nem szükséges az ismételt megterhelés a szervezetnek amit a műtét okoz.

        Azt tudom még tanácsolni Önnek, ha megingott a bizalma az elsőnek operáló intézetben, hogy keressenek fel más ortopédiai szakrendeléseket is, esetleg valamelyik ortopédiai klinikát, centrumot és kérjék ki az ottani kollégák véleményét is. Mielőbbi jobbulást!


        Dr. Bogdán Aurél, ortopédia-traumatológia szakorvos
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-03-11 20:52:08; Megválaszolva: 2010. március 11., 20:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: