• Mi a pontos diagnózis?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő!

        Nyaki MR vizsgálaton a következő leletet kaptam:

        A nyaki lordosis ive kiegyenesedett, C VI. puntum maximummal khyposisba hajló. A csigolyatestek magassága megtartott, közöttük mérs. spondylarthrosis van. C V-VI. rés baloldalon mérs. szükebb. Uebben szintben körkörös protrusio látható, medialis tulsullyal, a gyök kilépés azonban szabad. C VI-VII. résben a jobb foramen kp foku szükülete mellett mutatkozik körkörös protrusio. A jobb oldalon kilépő gyök mérs. comprimált.

        Vélemény: Degenerativ eltérések C V-VII. segmentumban. A jobb oldali kilépő C 7. gyök mérs. compressiója.

         

        Ez a betegség nálam nyaki fájdalomban és karzsibbadásban nyilvánul meg, fokozottan éjszaka ill. üléskor jelentkezik. Reumatológus szakorvos fizikoterápiára utalt (még nem kezdtem el). Önszorgalomból felkerestem egy gyógymasszőrt. Kérdésem, hogy a masszázs és a fiziko várhatóan panaszmentessé tesznek-e, mert az orvos idegsebészeti mütétet is kilátásba helyezett, de állitása szerint ez nem sérv. Mi a véleménye? Továbbá,   mik a jövőbeli kilátások, mivel előzhető meg a fájdalom és a zsibbadás, ha végre elmulik?

        WEBBeteg szakértő válasza a gerinc MR témában

        Kedves Kérdező!

        A 6-7 nyaki csigolyák közötti porckorongon leírtak egy ki előboltosulást, mely kis mértékben eléri a kilépő ideggyököt, ezáltal ez okozhat jobb fvt-i fájdalmat. Az elváltozás semmiképpen sem műtendő, hiszen nincsenek a leírása alapján olyan tünetei, melyek műtéti indikációt jelentenének. A fizioterápia és masszázs javíthat a tüneteken, mert valószínű, hogy a nyaki gerinc melletti izomzat görcse az, ami igazából panaszaiért felelős lehet. Rendszers gerinctorna és úszás megelőzésnek a legjobb módszer.


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina

        Kérdés: 2010-03-11 21:38:43; Megválaszolva: 2010. március 11., 21:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: