• zsibbadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr / nő

        első kérdés

        Évek óta el vanzsibbadva a bal karom,  a kisujjam és a mellettelévő s annak vonalában a hónaljig. Időnkénnt az egész bal oldalam lezsibbad, olyan érzés mintha a bőröm nem az enyém lenne.

        második kérdés

        Mindkét lábom fél lábszárig, gondolom a hajszálerek vérzése miatt fekete lesz ami egy idő eltelte után lassan megszűnik. de a legkisebb eröltetésre újból befeketedik.

        Mindkét problémával voltam szakorvosnál, de sem kezelést sem gyógyszert nem kaptam. A vizsgálat szerint érszükületem nincs, kezelésre szoruló betegségem nincs.

        Azt még el kell mondanom, hogy körülbelül 35 éve gerincbetegséggel küzdök. Elnézést kérek ha nem helyesen írom le a nevét, de csak hallás után írom le - spinabifida és spondilolizis. Korom 55 év körülbelül 90 kg vagyok, 36 évig dohányoztam, 5 éve szoktam le, szeszes italt fogyasztok, de alkalomszerűen és nem részegségig.

        Válaszára várva maradok tisztelettel Pantó Péter

        WEBBeteg szakértő válasza a zsibbadás témában

        Kedves Péter!

        A dohányzással összefüggésben lehet olyan kisérkeringési zavara, mely azt a feketedést okozza, ez a Buerger kór. Mindenesetre ha visszatérően megvannak ezek a tünetek, akkor ne nyugodjon bele, hanem keressen fel egy olyan belgyógyászati, vagy angiológiai rendelést, ahol részletesebb kivizsgálást csinálnak.

        A zsibbadásos panaszok hátterében pedig inkább gerincsérv, vagy egyéb gerincmeszesedés állhat, nem magas a spina bifida. A másik lehetőség, hogy perifériás ideg bántalom is állhat a zsibbadás hátterében, ez gyakoribb diabetesekben, illetve B vitamin hiányállapotokban. Nem tudom, hogy próbált-e már B vitamin készítményt, pl. Milgammat szedni a zsibbadás miatt, illetve volt erre vonatkozólag ideggyógyászati kivizsgálás.


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina

        Kérdés: 2010-03-09 13:27:16; Megválaszolva: 2010. március 09., 13:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: